19/2011

Verze pro tisk |

Fotografie nepořádku a jiných nešvarů můžete posílat nám i městu. Už proto, že verbež vylézá z nor. Příští týden na The Viv – unplugged, Liama Neesona či Piráty z Karibiku.

Nepořádek kolem nás části občanů vadí. I já jsem vyzýval čtenáře, aby nám poslali fotografie nešvarů našeho města. Část jich nabízím dnes. Pružně tentokrát zareagovalo vedení obce a po vzoru Semil zavedlo na svých stránkách záložku s názvem Závady a nedostatky (zde v kapitole Technická správa města). Už se tam objevilo prvních osm hlášení - stížnosti na firmy, které po sobě neuvedly do původního stavu místa po výkopových pracích, rozměrné odpady umístěné u nádob na tříděný odpad, nadměrný hluk vydávaný zametacími stroji, odpadlé dno odpadkového koše apod.

O nové službě informovaly i Městské noviny. Mimochodem, poprvé jsem je četl déle než patnáct minut. Je to dáno dvěma důvody. Za prvé se jejich autoři snaží, za druhé nám přestala radnice posílat své texty, takže je neznám dopředu. Radnice v Boru a Lípě se poslední dobou chovají jinak. Zatímco nová tisková mluvčí Nového Boru, Jana Maněnová se snaží každý den najít něco zajímavého a napsat do novin aspoň krátký text, Lípa je na informace v podobě tiskových zpráv skoupější.

Nyní slíbené fotografie:

Nocležiště bezdomovců dělalo ostudu České Lípě při cestě od Nového Boru vlakem. Jako by nestačila zastávka Střelnice posprejovaná českolipskými bezmozky.

Na dalších snímcích je bývalé Městské nádraží. Nejprve to vypadalo, že si místo přivlastní náletové dřeviny, ale nakonec se z něj stalo smetiště.

A ještě jedna fotografie naší čtenářky: ul. Hálkova, pozemek za budovou archivu MÚ /rok 2010/.

Boj s nepořádkem a vandalismem je nekonečný. Před naším domem byly vysazeny nové stromy. Verbež, čímž myslím bezprizorní mládež tmavší i světlé pleti, která se s lepším počasím vynořila mezi paneláky, vzala vše útokem. Nepřežil ani jeden. Už jsem jak nějaká starší babka – jsem na to jejich vyřvávání, lámání větví, kouření po lavičkách či ničení cedulí alergický. Ale až já budu jednou jako Zorro Mstitel …

Krajské kolo soutěže Zelená stezka – Zlatý list se opět odehrálo v Osečné, snad nejhezčí obci Libereckého kraje. Naučná stezka stále ještě není zničená, stejně jako hřiště u školy. Minulý týden koncert, tento týden turistický pochod a zmíněná soutěž. Přibylo opravených fasád. Zkrátka oáza pohody. Video ze soutěže samotné naleznete zde. Další videa třeba ze školy či z Lumírovy vyhlídky a Kotelského vrchu v zítřejším videodeníku.

Můj uplynulý týden byl tak trochu ve znamení blížících se maturit, nervozita stoupá na obou stranách. U učitelů letos asi více než v předešlých letech. Uvolněním bylo páteční poslední zvonění (zde). Na kulturu nějak nezbyl čas. Podvečery jsem trávil maximálně na bruslích či kole.

Radost dělají nové vznikající kiosky na trasách. Fotku od Novozámeckého rybníka poslal Petr Sršeň. Nějaké video z cyklostezky bude opět zítra ve videodeníku.

Co jsem nám vybral na příští týden? Z filmů mě zaujal Neznámý s Liamem Neesonem v hlavní roli. Mám pro tohoto herce slabost od té doby, co se bez problémů setkal v Kutné Hoře s redaktorkami našeho školního časopisu. Ale je pravdou, že filmů, kde někdo ztrácí svou identitu či paměť je už nějak moc. V druhé polovině týdne vplují do kin Piráti z Karibiku ve formátu 3D.

 

Ve čtvrtek startuje na ZŠ Partyzánská florbalový maratón. V pátek vystoupí v Tao čajovně moji oblíbenci The Viv - unplugged. Děti se (třeba) mohou těšit v neděli na Maxim Turbulenc.

Ještě plakátky, které uvízly v poště.

Nahoru

Komentáře

Re: 19/2011

Na prosbu tiskové mluvčí města doplňuji, že v případě nepořádku kolem bývalého městského nádraží se jedná o pozemky ČD a město bude žádat nápravu. Kopřivy v Hálkově ulici byly právě včera posekány.

Nahoru