Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Unikátní operace v děčínské zoo

Archiv

O jaký zákrok se jednalo a kdo se mu podrobil? Hlavními zvířecími aktéry této operace se stala dvě koťata pralesní jihoamerické kočky jaguarundi.


Tato mláďata se narodila v děčínské zoo 20.3. tohoto roku a někteří z vás se možná zúčastnili v květnu jejich křtin, kdy jim herec Jan Révai vybral z dětských návrhů jména Filip a Meduňka. U našich krásných koťat se postupně začala projevovat vrozená oční vada, kterou sice jejich jaguarundí rodiče přímo netrpěli, ale svým potomkům pro ni předali vlohy. Jde o dědičné postižení oční rohovky, kdy se během zárodečného vývoje začne místo tkáně rohovky vyvíjet tkáň pokryvu těla, tedy kůže, a to i s růstem chlupů. Kočička Meduňka měla touto vadou zasaženy obě oči, u kocourka Filipa se defekt objevil pouze na jednom oku.


K odstranění těchto nepříjemných dermoidů se proto v děčínské zoo sešli jak veterinární odborníci, MVDr. Dobromil Novák, který pečuje o zdraví zdejších zvířat, a MVDr. Václav Poživil z ústecké zoologické zahrady, tak i humánní oční specialisté, manželé Kostolných – MUDr. Jiří Kostolný, primář oční chirurgie děčínské nemocnice a MUDr. Jana Kostolná, praktická oční lékařka. Celé náročné operaci, při níž musel být skalpelem odstraněn nežádoucí pokryv oční rohovky koťat, asistovali ošetřovatelka jaguarundi naší zoo Zuzana Slouková a zoolog děčínské zoo Roman Řehák. Precizní chirurgický zákrok trval kolem jedné hodiny a v případě manželů Kostolných to byla jejich premiérová operace očí zvířátek. Své neobvyklé role se však zhostili na výbornou a navíc jaguarundím koťátkům pomohli zcela bez nároků na finanční úhradu operace. Za perfektní lékařský zákrok ve formě sponzorského daru patří očním specialistům, manželům Kostolných, veliké upřímné poděkování, stejně jako MVDr. Poživilovi a MVDr. Novákovi, kteří se na operaci také podíleli. Věříme, že koťátkům jaguarundi nebudou už ztrpčovat život žádné zdravotní problémy a budou svou přítomností přinášet radost všem návštěvníkům děčínské zoologické zahrady.


                                                        Eva Podhorská, ZOO Děčín