Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Soutěž městské knihovny – otázky na prosinec

Archiv

Soutěžní otázky jsou vyhlašovány vždy na jeden měsíc a  správné odpovědi očekáváme do 10. dne následujícího měsíce . Odpovědi můžete doručit poštou na adresu městské knihovny nám. T.G.Masaryka 170, elektronicky na adresu  knihovna@clnet.cz nebo osobně do jakéhokoliv oddělení nebo pobočky městské knihovny. Z došlých správných odpovědí losujeme každý měsíc vždy jednoho soutěžícího, který získá knižní odměnu. Na konci roku pak vylosujeme ze všech správných odpovědí hlavního výherce, který získá hodnotnou věcnou cenu. Nezapomeňte uvádět své jméno a adresu!
Soutěžní otázky jsou vždy tři a týkají se zajímavostí  města Česká Lípa a jejího okolí.  Pro usnadnění jen uvádíme, že pokud si s otázkami nebudete vědět rady, odpovědi vždy najdete v publikacích, které jsou v knihovně k dispozici. Knihovnice Vám rády poskytnou požadované prameny a dokumenty, nikoliv však odpovědi.


Prosincové  otázky se týkají dalších  zajímavostí z historie České Lípy :
1.Vnuci Jindřicha Berky si roku 1502 rozdělili hrad i město. Víte, na kolik dílů byl hrad i město  rozděleny?
2. Víte, čím se proslavil českolipský rodák Hugo Salus?
3.Od roku 1948 stával v České Lípě pomník osvobození, socha Rudoarmějce. Dnes už v Lípě nestojí, ale vzpomenete si, kde bylo její první umístění a kam se v osmdesátých letech přestěhovala?


Správné odpovědi z minulého soutěžního kola (listopad) :
1. Jako věnec vinou se kolem města České Lípy kopce. V pohledu severním směrem ční do výšky přírodní rezervace Klíč, kde najdeme zajímavé rostliny, které jsou pozdravem z doby ledové.  Jedná se o hvězdnici  alpskou a  česnek horský.
2. Uprostřed České Lípy, vedle budovy České spořitelny, stojí exotický strom liliovník tulipánokvětý. Je vysoký 18 m  a obvod kmene má 230 cm.
3. V zahradě u kostela sv. Máří Magdaleny stojí dva památné stromy – lípy velkolisté.


Ze správných odpovědí jsme vylosovali jednoho výherce, kterým  je pan Jaromír Štrumfa z České Lípy.