Dnes je 29. 09. 2024
svátek má Michal

Rovněž krajské zastupitelstvo schválilo převod léčeben

Archiv

Převedení léčeben pod nemocnici zastupitelstvo projednávalo již v květnu. Hlasování však odložilo, poněvadž krajští úředníci přestěhování léčeben předem dostatečně neprojednali s obcemi na Novoborsku.


"Dnes bylo pro převedení léčeben pod nemocnici 28 členů zastupitelstva, dva se postavili proti a pět se zdrželo hlasování," uvedla mluvčí kraje Futerová.


Kraj si od převedení léčeben pod nemocnici slibuje, že uspoří peníze na jejich provoz. V květnu krajské zastupitelstvo schválilo přestěhování pacientů z léčebny dlouhodobě nemocných v České Lípě do nemocnice. Sanitky je tam převezly v pondělí. V nemocnici se dočkají lepší péče.


"Lékaři je kromě jiného v kritických situacích rychleji přemístí na specializovaná oddělení s moderními přístroji," prohlásil krajský radní pro zdravotnictví Pavel Ráček.


Léčebna dosud byla ve více než sto let staré budově na druhém konci města a podle odborníků patřila mezi nejhorší v kraji. Její přemístění přispěje k lepšímu využití nemocnice, která se stavěla pro šest set pacientů a nyní slouží pouhým čtyřem stům. V nemocnici našli dlouhodobě nemocní pacienti mnohem větší soukromí než v léčebně.


"Na pokojích žijí po dvou nebo po třech, v léčebně byli po šesti až osmi," uvedl Ráček.


Za jedinou nevýhodu stěhování Ráček považuje to, že okolí nemocnice není tak pěkné jako park u léčebny. Provozování léčebny však nemocnici přinese ročně nejméně 3,75 milionu korun, které lze využít i na venkovní úpravy.