Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Obecně závazná vyhláška města ČESKÁ LÍPA

Archiv

Článek 1 Účel vyhlášky


1) Město Česká Lípa považuje zajištění a udržení veřejného pořádku na území města Česká Lípa za jeden z podstatných obecných zájmů, které si klade za cíl zabezpečovat.


2) Účelem této vyhlášky je zajištění čistoty, upraveného vzhledu města a dodržování pravidel slušného a ohleduplného chování všech fyzických i právnických osob na území města Česká Lípa i ochrana obecního a jiného majetku sloužícího veřejnosti.


Článek 2 Definice pojmů


1) Veřejným prostranstvím ve smyslu této vyhlášky jsou veškeré plochy a prostory přístupné všem osobám bez omezení, a to zejména náměstí, ulice, chodníky, tržiště, parky a zelené plochy bez ohledu na jejich vlastnictví. Určení veřejných prostranství vyplývá z přílohy č. 1 této vyhlášky – plánu veřejných prostranství města Česká Lípa.


2) Veřejnou zelení se pro účely této vyhlášky rozumí všechny travnaté a květinové plochy, zahrnující veškeré porosty, stromy a keře a osazené nádoby s dekorativními rostlinami na veřejných prostranstvích.


3) Za veřejná zařízení se pro účely této vyhlášky považují veškeré předměty sloužící bezplatně obecnému užívání, zejména lavičky, zastávková zařízení veřejné dopravy, informační a orientační a dopravní tabule a značení, zábradlí, odpadkové koše, sloupy veřejného osvětlení, dekorativní předměty včetně slavnostní výzdoby a osvětlení a dočasně umístěných předmětů při konání trhů, oslav a kulturních či sportovních událostí.


Článek 3 Užívání veřejného prostranství


1) Každý má právo užívat veřejné prostranství, veřejnou zeleň a veřejná zařízení podle jejich účelu a charakteru, způsobem, který je nepoškozuje a neznečišťuje, a který neomezuje ostatní osoby v možnosti jejich využívání.


2) Každý má povinnost při pohybu a činnostech na veřejném prostranství zabezpečit, aby svým působením neohrozil bezpečnost, zdraví či majetek ostatních osob.


3) Pes se může na veřejných prostranstvích pohybovat jen v doprovodu osoby způsobilé k jeho ovládání.


4) Mimo prostory k tomuto účelu vymezené se nedovoluje na veřejných prostranstvích na území města Česká Lípa tábořit.


Článek 4 Opatření při provádění ekonomické činnosti a staveb


1) Prodej občerstvení z okénka, stánku či pojízdné prodejny smí být provozován jen v takovém místě, kde okolní veřejná prostranství jsou opatřena dostatečným množstvím odpadkových košů, které jsou udržovány v řádném stavu.


2) Veškeré činnosti na území města musí být provozovány s dostatečnými opatřeními proti šíření zápachu, kouře, prachu, chemikálií, vibrací či hluku nad nezbytně nutnou míru a nesmí docházet k zatížení okolí uvedenými vlivy déle nežli je nezbytná doba pro splnění jejich účelu.


3) Při provádění staveb v městské zástavbě musí být zajištěn každodenní úklid okolí staveniště a pravidelný odvoz odpadu a stavební suti, materiál a zařízení stavby mohou být skládány na veřejném prostranství jen po nezbytně nutnou dobu, nejdéle do 24 hodin, není-li povoleno zvláštní užívání veřejného prostranství k tomuto účelu.


Článek 5 Údržba veřejné zeleně


1) Není dovoleno vjíždět motorovým vozidlem do prostor veřejné zeleně s výjimkou vjezdu při provádění údržby veřejné zeleně, přípravě a pořádání předem projednaných veřejných akcí a stavebních a výkopových prací. Dále je zakázáno na plochy veřejné zeleně umísťovat prodejní stánky, reklamní a jiná zařízení či parkovat na nich vozidla, nebude-li s městským úřadem Česká Lípa sjednáno jinak.


2) Je zakázáno vstupovat na plochy veřejné zeleně označené symbolem či nápisem „zákaz vstupu“, ohraničené a oplocené záhony a zatravňované plochy.


Článek 6 Ochrana proti šíření hluku


1) Při pořádání veřejně přístupných akcí jsou jejich pořadatelé povinni zajistit, aby zejména v době po 22 hodině nebyli hlukem obtěžovány osoby žijící v okolí místa jejich konání.


2) V době platnosti letního času je při konání veřejně přístupných akcí povolena hudební produkce do 23 hodin v otevřených prostorách venkovních restaurací a letních zahrádek na náměstí T.G.M, v prostorách Vodního hradu a koupaliště Dubice.


Článek 7 Vymezení některých činností na území města Česká Lípa


1) Na žádném veřejném prostranství na území města Česká Lípa mimo vyhrazená místa se zajištěným hlídáním dětí nesmí být ponechán bez dozoru kočárek s dítětem.


2) Nikdo nesmí na veřejných prostranstvích kromě míst k tomu určených odkládat ostré předměty, výbušné a třaskavé látky, jedy, infekční materiál či jiným způsobem nebezpečné věci.


3) Na veřejném prostranství na území města Česká Lípa je v oblastech do 300 m vzdálených od škol a zařízení pro mládež je zakázáno provozovat hazardní hry a nabízet prostituci a zboží ohrožující mravní výchovu mládeže, zejména erotické pomůcky a časopisy či videokazety.


Článek 8 Závěrečná a zrušovací ustanovení


1) Porušení povinností vyplývajících z této vyhlášky je přestupkem na základě ustanovení zákona č. 200/1990 Sb. § 46 odst. 2 a lze za ně uložit pokutu podle tohoto zákona.


2) Výjimku z ustanovení této vyhlášky může v jednotlivých případech udělit písemným rozhodnutím Městský úřad Česká Lípa, správní nebo jiný příslušný odbor. V takovém rozhodnutí bude vymezen rozsah výjimky.


3) Tato vyhláška nabývá účinnosti 15. dnem po jejím vyvěšení na úřední desce Městského úřadu Česká Lípa, tj. dnem ………………


4) Tímto se ruší dosud platná vyhláška č. 7/2002 o zajištění a zabezpečení veřejného pořádku, udržování čistoty a stanovení omezujících opatření při pořádání veřejných hudebních produkcí ve městě Česká Lípa.