Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Lesní hospodářský plán města

Archiv

Zpracovatelem je firma Ekoles-Projekt s.r.o. Jablonec nad Nisou. Ta vyhotovila tento plán v textové, grafické a také digitální formě.


Lesní hospodářský plán je sestavován na dobu deseti let, tedy jeho platnost pro lesní majetek města Česká Lípa je od 1.1.2004 do 31.12.2013. Lesní majetek města Česká Lípa čítá dle tohoto LHP 592 ha. LHP je v podstatě rámcovou směrnicí k hospodaření v lesích. Je vypracován ve smyslu zákona o lesích a ve své podstatě je inventarizací lesů po uplynutí určité doby. Obsahuje konkrétní popis jednotlivých porostních skupin co do zastoupení, zásob dřevní hmoty, výměry atd. s návrhem způsobu hospodaření v nich.


 Lesy města České Lípy jsou z větší části lesy hospodářskými s normálním způsobem hospodaření, z menší části lesy zvláštního určení – zejména lesy rekreačními. V okolí České Lípy jsou přirozeným oddechovým a rekreačním faktorem pro jeho obyvatele. Proto je prioritou města tento faktor zdůraznit a trvale zvyšovat.


Razantnější zásahy se dle LHP nepředpokládají. Trvá zájem na zvýšení podílu listnáčů ke zvýšení odolnosti porostních skupin. Usilovat se bude o návrat vymizelé jedle – zejména v prostoru Špičáku. Existuje také zájem města o zvyšování výměry svých lesů zalesňováním nevyužitelných zemědělských ploch.