Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Pyroterra na Světelné muzejní noci

S Pavlou Žákovou, manažerkou známé akrobatické skupiny Pyroterra, finalisty z oblíbené soutěže Česko Slovensko má talent, si nejen o akrobacii povídala Anna-Marie Neduhová. V České Lípě dosud nevídané představení skupiny Pyroterra budete mít možnost zhlédnout 2. 6. 2012 na Vodním hradě Lipý v rámci Světelné muzejní noci.

Kde se vzal nápad produkovat takováto vystoupení?

Na začátku byl adrenalin. Na začátku byli tři horolezci s chutí zkusit něco nového, zajímavého, něco, co přinese ještě více vzrušení. Všechno tedy vzešlo od zábavy několika jednotlivců, kteří chtěli smysluplně trávit svůj volný čas. A tou volbou byla Fireshow. Od narozeninových oslav kamarádů a známých přes šermířské akce a historické slavnosti se postupně vše zlepšovalo a stavělo do podoby komerčně zajímavé show. Já osobně jsem se přidala někdy zhruba po startu té komerční éry.

Jak dlouho se již věnujete těmto show?

Skupina Pyroterra zahájila svou první sezonu v létě roku 2005. To znamená, že letos je to už sedm let.

Kolik členů má skupina Pyroterra?

Základních členů je dvanáct, ale současně spolupracujeme s řadou dalších souborů i jednotlivých umělců, takže naše řady se neustále rozrůstají.

Co si můžeme představit pod pojmem světelná show?

Ano, jedním z našich vystoupení je i světelná show, neboli Lightshow. Pro diváky jsme připravili naprosto unikátní podívanou, jejíž součástí jsou nejnovější světelné efekty. Ty budeme prezentovat teď v květnu na mezinárodním festivalu v Mexiku.

V čem jsou vaše show výjimečné? A jaké prvky se ve vašich performancích vyskytují?

Výjimečnost je právě aspektem, který mě do Pyroterry táhl. Pyroterra, to je dynamika, taneční zpracování a celkově moderní pojetí show. Na Vodním Hradě uvidíte Lightshow, kde o moderních technologiích není pochyb, ale ani ve Fireshow od nás divák nemůže čekat nějakou kejklířinu. 

Čím se liší Fireshow od Lightshow a UV show?

Začnu od konce. UV show už je dnes trochu přežitek a šla hodně do ústraní, v podstatě s ní už nevystupujeme. UV kostýmky a vybavení bez aktivního světla, vše reagující pouze svým povrchem na UV lampy, znáte to z diskoték. S tím dnes na velkých akcích nemáte šanci uspět. Naštěstí jsme dobu nezaspali a cíleně se věnujeme stále dalšímu vývoji. Dnes je situace taková, že jsme ve své oblasti leadery na trhu a vybavení kontrolovaně dodáváme i jiným skupinám. Fireshow je zase z jiného soudku a tady bych chtěla vyzvednout, že jsme jediná certifikovaná produkce s otevřeným ohněm i pro interiéry. Bezpečnost je u fireshow základním kamenem dlouhodobého úspěchu.

Na které představení jste nejvíce pyšní a proč?

To je hodně obtížná otázka, skoro jako se zeptat, které z Vašich dětí máte nejraději? :-) Všechna představení mají své kouzlo a pro diváka je to vždy jedinečný zážitek.

Nabízíte širou škálu představení. Kde berete inspiraci?

Stačí mít otevřené oči a vnímat, co se kolem Vás děje. Konkrétně tím myslím sledovat situaci ve své branži (film, hudba, divadlo, umění..). Inspirace přichází s chutí se zlepšovat.

Jezdíte se svými představeními po celém světě. Kde se Vám líbilo nejvíc?

Krásné vzpomínky se vážou k Itálii, k San Marinu, kde na Vás dýchne naprosto nezapomenutelná atmosféra historie. Tam žije historickým festivalem celé město, místní obyvatelé si to užívají a dávají to patřičně znát. Zůstanu v Itálii, abych zmínila další místo, a tím je Conegliano v nádherné podalpské oblasti.

Diváci Vás znají z populární soutěže Česko Slovensko má talent, kde jste se umístili mezi finalisty. Co Vám přinesla tato zkušenost a jak se Vám Vaše účast líbila?

V soutěži Česko Slovensko má talent se Pyroterra objevila dvakrát. V prvním roce s naší ohňovou show. Tam jsme se díky živým vstupům naučili pracovat s televizním štábem na vteřiny přesně, přestože to u fireshow není vůbec jednoduché. Za výkonem stojí obrovská disciplína umělců a tým zázemí, který čítá skoro stejný počet osob jako umělců na scéně. Tato zkušenost nám otevřela dveře k dalším živým přenosům, jakým byla např. Magická noc nadace Srdce pro děti atd. Ve druhém ročníku jsme prezentovali náš nový projekt ELEMENTS, propojení akrobacie, tance, světla a ohně. Show má příběh a je koncipována jako celovečerní program. S účastí jsme jednoznačně spokojeni.

Spolupracujete s řadou předních choreografů a umělců. S kým se Vám pracuje nejlépe?

Nejlépe se samozřejmě pracuje s profesionály, jde pak všechno rychleji. Tvorba jednotlivých choreografií a v závěru celých vystoupení je podmíněna základní taneční průpravou a pohybovými dovednostmi. Pokud tímto umělec nedisponuje, je to běh na dlouhou trať a to už musí být moc dobrý žonglér, aby mělo smysl se mu třeba dva roky věnovat, než dozraje do vystoupení. 

Pořádáte i představení šitá přímo na míru různým akcím (Elements, Brutal Assault…). Co Vás na tom baví a v čem vidíte přínos takovýchto show?

Vystoupení na Brutal Assaultu nebo teď na Trancefusion při openingu těchto akcí jsou dechberoucí záležitosti. Takováto vystoupení jsou čerstvým vzduchem a inspirací pro další show. Elements jsou trochu něco jiného. Jedná se o náš vlastní projekt, stejně jako Fireshow nebo Lightshow, a lze ho zasadit do různých míst. V současné době pracujeme na nových ELEMENTS spolu se skupinou Vertigo – akrobacie na šálách.

Co pokládáte za svůj největší úspěch?

Obrovskou satisfakcí za tu práci v kancelářích i tělocvičnách je post špičky na trhu, a to jak v oblasti Fireshow, tak i Lightshow, která má poměrně mladé kořínky. 

Máte nějaký sen?

Nemohu mluvit za každého člena skupiny, ale snem většiny a troufám si říct, že i hmatatelným cílem v následujících letech, je realizace velkého projektu typu představení Cirque du Soleil.

Co byste doporučili někomu, kdo by se chtěl věnovat akrobacii nebo si jen vyzkoušet žonglování? Co pro to musí udělat?

S akrobacií to je náročnější, platí zde obecná pravda, že čím dříve člověk začne, tím lépe. Disciplína je to náročná. Žonglování je naopak kategorie pro všechny, které tato aktivita nadchla. Na našich stránkách www.pyroterra.cz se zájemce dozví řadu užitečných informací, jak začít. Nabídnout mohu e-shop s velkým výběrem vybavení nebo první Školu ohně v ČR. Kurzy běží pod naší záštitou už druhým rokem a jejich žáci dělají velké pokroky. Kurzy jsou otevřeny prozatím jen v Praze, ale součástí projektu Škola ohně budou i výuková videa, ta by měla být spuštěna během letních prázdnin.

Jste velmi vytížení. Jak to přijde, že jste se rozhodli vystoupit i v České Lípě?

Rozhodnutí vzešlo přímo ode mě, protože z České Lípy pocházím a mám k tomuto místu určitý vztah. Aktivně jsem kulturní události v Lípě nevyhledávala, ale když už mě kontaktoval s poptávkou přímo Brambor (Petr Nárovec), bylo jasno.

Na co se můžeme těšit na Světelné muzejní noci?

U příležitosti Světelné muzejní noci jsme pro Vás připravili Lightshow se zmiňovaným superdiodovým vybavením, které jedeme v následujících dnech prezentovat do Mexika a Vy jej uvidíte jako jedni z prvních. Těšit se můžete na několik vstupů, ten hlavní příjde o půlnoci. Těšíme se na Vás!

Děkuji za rozhovor. Už se těším na Vaši show. :-) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyroterra na Světelné muzejní noci
Pyroterra na Světelné muzejní noci
Pyroterra na Světelné muzejní noci
Pyroterra na Světelné muzejní noci
Pyroterra na Světelné muzejní noci
Pyroterra na Světelné muzejní noci
Pyroterra na Světelné muzejní noci