Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

Dorostenecká derby ovládl Arsenal

Archiv

Za starší vstřelil dva góly Zdeněk Brož, za mladší si připsal stejný počet úspěšných tref Martin Šlechta. Brankáři Arsenalu tak vychytali dvě nuly, nejprve Martin Bahník a poté i Karel Kluch.


Starší dorost:
V domácím kádru se objevil i Štěpán Matys, jenž poměrně rychle stačil vyléčit své vykloubené rameno, v brance Lokotky se opět představil Petr Mečíř. Arsenal nemohl nasadit Jakuba Beránka, jehož výron v kotníku mu nedovolil startovat v tomto prestižním derby.
Zápas otevřel svým nepřesným pokusem Torba, na druhé straně trefil ochrannou síť za Mečířovou svatyní Čvančara, podobně si vedl i Pětioký. Po Brožově rohu reklamovali hosté ruku v šestnáctce domácích, ale hlavní sudí Pilný zůstal  ledově klidný. V 16. minutě se svěřenci trenérů Bahníka a Bence poprvé radovali, Proch fauloval Čvančaru a k nařízenému přímému kopu se postavil Brož, jehož nabídku dorazil do brány Zdeněk Košek – 0:1. Poté se zapotil i brankář Arsenalu Martin Bahník, jenž likvidoval ránu Torby. Blízko k druhému gólu měl Tlapák, svůj trestný kop ale nenamířil přesně. Následně vyzkoušel pozornost Mečíře i Měšťan. Pak se na hranici vápna uvolnil Cerman, ovšem ani ten Mečíře nepřekonal. Štěstí zkoušel i Matys, ale nastřelil jen protihráče. Rukavice Petra Mečíře provětral jedovkou Brož, Mečíř zabránil pohromě díky pohotovému skoku. Minutu nato už nestačil na souhru Čvančary s Brožem, prvně jmenovaný vysunul Brože, jenž si Mečíře obešel a zasunul do prázdné klece – 0:2.


„Tento gól se mi velice líbil a byl jsem s ním spokojen. Když jsem dostal krásnou přihrávku od Čvančiho (Jakuba Čvančary – pozn. autora), která prošla mezi nohama obránce, už jsem měl lehkou úlohu. Obešel jsem gólmana a s klidem zakončil,“ popisuje celou situaci Zdeněk Brož.


Ve 42. minutě už to bylo 0:3, Čvančara udělal v pokutovém území z domácích beků statisty, přihrál Ledlovi, jenž posunul elegantně na Brože a ten nezaváhal – 0:3. „Tato branka mě trochu mrzí, protože to byla krásná akce a já jsem sebral Kubovi (Jakubu Ledlovi – pozn. autora) krásný gól patičkou. Mohl jsem míč pustit, nejspíš by už šel do brány, ale když mě před čtvrtým gólem nedovoleně zastavili ve vápně, řekl jsem mu, ať to kopne. Doufám, že jsem mu to alespoň trochu vynahradil,“ vrací se ke své druhé trefě Brož. Trenéři Lokomotivy Řezáč s Vávrou se na to už nemohli dívat a vyměnili útočníky, místo Šandy přišel na hřiště Trmík. Ledlův projektil v závěru poločasu byl sražen.
Do druhé části hry naskočil Bukáček, jenž vystřídal Beneše. Na Brožův přímý kop si naskočil Cerman, ale jeho hlavička skončila těsně vedle. Vzápětí předvedla povedenou kombinaci trojice Kulha – Brož – Cerman, jejich snahu zastavil až praporek čárového rozhodčího signalizující ofsajd. V 63. minutě byl ve vápně sražen Brož a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Jakub Ledl – 0:4. Po levé straně unikl Čvančara, nacentroval na Ješetu, který na míč před Mečířem nedosáhl. Lokotka se také dostala do šance, jmenovitě Matys hlavičkoval mimo. Poté Ješeta posunul balón na Brože, ten nahrál Ledlovi, jehož příležitost zmařil Mečíř, ovšem na dorážku Čvančary už nedosáhl – 0:5. Lokomotiva se nedočkala ani čestného gólu a prohrála tak s městským rivalem vysoko 0:5.
Ladislav Bahník, trenér Arsenalu: „Všichni hráči přistoupili k utkání zodpovědně a potvrdila se individuální výše jednotlivých hráčů, kteří předčili soupeře. K průběhu utkání přispěla i trojice rozhodčích, kteří derby zvládli výborně. V závěru byl soupeř odevzdaný.“


Lokomotiva Česká Lípa – Arsenal Česká Lípa 0:5 (0:3)
Branky: 16. Košek, 32. a 42. Brož, 63. Ledl z pen., 80. Čvančara
Rozhodčí: Pilný – Paulus, Hrbáček
Sestava Loko: Mečíř – Proch, Volešák, Šindelář, Janošec, Vokněr, Vinš, Šanda, Torba, Beneš, Matys (Trmík, Bukáček, Volejník, Štefan, Kuhla D.). Trenéři: Josef Řezáč a Václav Vávra
Sestava Arsenalu: Bahník – Měšťan, Košek, Tlapák, Pětioký, Cerman, Ledl, Bečvařík, Kulha M., Čvančara, Brož (Kluch, Vodrážka, Jantač, Ješeta, Beránek). Trenéři: Ladislav Bahník a Radek Benc



Mladší dorost:
Na začátku měl Arsenal dvě vyložené šance, které však neproměnil. Pak nacentroval Vodrážka před bránu, kde ale nestál žádný z jeho spoluhráčů. Následně vypálil Blažek, jeho tečovaná rána skončila u Kosťuna, jenž namířil míč jen do soupeře. V dobré možnosti se ocitl také Lukačka, avšak ani on nerozvlnil síť. Po rohu Ondřeje Vacka netrefil správně mičudu Trefný. Z identické situace hlavičkoval vedle opět Trefný. Těsně před odchodem do kabin vysunul Vodrážka Šimoníka, ten přihrál Ondřeji Vackovi, jehož bombu zlikvidoval Mečíř.
Ve druhé pětačtyřicetiminutovce se rozjely brankové hody, první gól zařídil Patrik Trefný, který dorážel do prázdné svatyně – 0:1. Za několik minut zvýšil z úhlu Jan Kliment na 0:2. V 50. minutě neuspěl ani nadvakrát Petr Horák. Horákovo zaváhání napravil Ondřej Vacek a upravil na 0:3. „Obešel jsem dva hráče a vystřelil jsem podél gólmana,“ komentuje třetí branku střelec Ondřej Vacek. Družina Karla Machače nepolevila v koncentraci, což se vyplatilo. Po nedovoleném zákroku na Vodrážku uvnitř šestnáctky nařídil arbitr Pilný pokutový kop, který v pohodě proměnil Lukáš Lukačka – 0:4. „Vodrys (Pavel Vodrážka – pozn. autora) zatáhnul balón pěkně do vápna a udělal si kličku přes stopera Lokotky a tomu nezbývalo nic jiného, než faulovat. Po dohodě se spoluhráči a hlavně s Vodrysem (Pavlem Vodrážkou – pozn. autora) mi přenechali, abych zahrál pokutový kop. Do posledního okamžiku jsem nevěděl, kam to budu kopat, zvolil jsem jednoduchou variantu, a sice střílenou k levé tyči a vyšlo to. Děkuju spoluhráčům za vynikající výkon ve druhém poločase,“ přibližuje penaltovou situaci Lukačka. Po přihrávce Ondřeje Vacka překonal Mečíře popáté Martin Šlechta – 0:5. Zanedlouho docílili hráči Arsenalu další branky, tu jim ovšem sudí neuznali kvůli ofsajdovému postavení. Šesté trefy v síti Petra Mečíře se přeci jen Arsenal dočkal, gólový účet duelu uzavřel Martin Šlechta – 0:6.
Filip Šimoník, kapitán Arsenalu: „Do zápasu jsme šli s velkou motivací, což si tento zápas určitě zasloužil, protože jak často se bude hrát v jednom městě derby divizních dorostenců? Soupeř neměl ani bod a my jsme rozhodně nechtěli být ti, co jim udělají poprvé radost. První poločas byl nemastný, neslaný, nedařilo se nám, balón nám odskakoval od kopaček, přihrávky postrádaly přesnost, a když už jsme udělali pěknou akci, kterých i přes náš tlak nebylo moc, skončil balón těsně vedle branky nebo v náruči gólmana. Poločas tedy 0:0 a i když jsme byli lepší, zaslechli jsme, že takhle slabý tým tu ještě nebyl. To nás zdravě naštvalo, něco jsme si řekli v kabině, vyhecovali to a vletěli do druhé půlky, po brzkém prvním gólu jsme začali dominovat a s převahou přišly góly, proměnili jsme většinu šancí a zápas si v pohodě pohlídali. I když asi ne všechno bylo ideální, kluci si zaslouží pochvalu, skalp městského rivala máme, tři body jsme si "odnesli" za Ploučnici a teď už se jen těšíme na vzájemný zápas na našem stadionu.“
Lokomotiva Česká Lípa – Arsenal Česká Lípa 0:6 (0:0)
Branky: 43. Trefný, 49. Kliment, 51. O. Vacek, 65. Lukačka z pen., 68. a 75. Šlechta
Rozhodčí: Pilný – Háša, Marek
Sestava Loko: Mečíř – Jirásek, Doležal, Starý, Kačín, Bukáček, Florián, Šmíd, Hrdlička, Blažek, Kosťun (Poláček, Ryl, Matys D., Šídlo, Kliment D.). Trenér: Jan Horáček
Sestava Arsenalu: Kluch – Štický, Trefný, Horák, Šimoník, Vacek J., Vodrážka, Vítek, Kliment J., Vacek O., Lukačka (Havel, Doucha, Šimon, Šlechta, Semerád). Trenér: Karel Machač.


Zde video z prvního zápasu: