6/2011

Verze pro tisk |

Zajistěte si nesmrtelnost nebo aspoň semínka konopí. S Petrem Skokanem v Saigonu. Pozvánka do Tanzanie a na Ararat. Hejtman na ledové ploché dráze na Hamerském jezeře. Zvát do České Lípy Anděly je jako házet perly sviním. Bude to platit i příští sobotu?

V minulých denících jsem se věnoval povětšinou zasedání zastupitelů a v poště se mi nahromadilo pár zpráv, které se z různých důvodů nehodily jako samostatné články.

Oslovují mě různé osoby a instituce, které potřebují zviditelnit (a podle včerejší reportáže na ČT 1 asi nejen mne). Občas i trochu obskurní. Mám tu takové dvě, které přidávám spíše pro zajímavost.

Zanechte stopu, ať po vás něco zůstane po apokalypse

Devatenáctiletý student střední školy živnostenské z Přerova se snaží zachránit svoji rodinu před jejími dluhy, tím že prodává Paměťová pole.

Jan Jopek se odmítl smířit s tím, že by jeho vlastní rodina měla skončit na ulici, ne li hůře. Proto se jako její zodpovědný člen rozhodl, že jelikož má v roce 2012 nastat Májemi předpovězená apokalypsa, a také proto že i podle Bible má Jan přinést zkázu sem na Zemi, tak že pro lidstvo vytvoří poslední a zároveň největší památník lidstva - Project Apocalypse 2012.

Hlavní myšlenka projektu spočívá v uchování osobních informací jeho jednotlivých účastníků i po době apokalypsy roku 2012 za pomoci Paměťových polí. Cílem je tak dosáhnout nesmrtelnosti všech, kteří se onoho memoáru zúčastní.

Kromě denně aktualizovaných článků týkajících se momentálního stavu projektu na jeho Blogu a sociálních sítích, se chlapec rozhodl, že vytvoří i spojený video-podcast nazvaný výstižně  Apocalypse Week.

Momentálně se pokouší o spolupráci se slavnými hvězdami you-tube jako např. Kassem G, s herními vývojáři připravovaného PS3 titulu Motorstorm Apocalypse, nebo dokonce s legendárním otcem komiksů Stanem Lee.

Jako zajímavost Jan nedávno veřejně oznámil, že je připraven obětovat za tento projekt svůj vlastní život, a tak na důkaz vážnosti celé své nynější situace začíná držet přísnou hladovku, a to až do doby dokud se nezačnou Paměťová pole prodávat.

 Jeho aktuální zdravotní stav lze sledovat denně na webu  www.projectapocalypse2012.com.

Kupte semínka konopí svým prarodičům, ať mají trochu více radosti ze života

Cílem akce „Semínka seniorům“ je lidem, kteří se rozhodnou si léčivé konopí sami vypěstovat, poskytnout zdarma nejen semínka léčivého konopí, ale i odkazy na zdroje informací o pěstování či legislativě. Akce si také klade za cíl vzbudit zájem odborníků a lékařů s nemocnými spolupracovat a poskytovat jim objektivní a nezaujaté poradenství v otázkách možné léčby, aplikace a dávkování této léčivé byliny.

„Jsme si plně vědomi, že jakékoliv neoprávněné nakládání s léčivým konopím, které obsahuje více než 0,3% THC, je v současné době nelegální. Nepřejeme si, aby se kdokoliv dostal do konfliktu se zákonem a všechny žadatele o rizicích spojených s pěstováním a držením léčivého konopí informujeme. Na druhou stranu nehodláme dopustit, aby lidem díky nesmyslným a zastaralým drogovým paragrafům bylo odepřeno základní právo na život a zdraví. Žádáme proto vládu, aby konopí pro léčebné účely zlegalizovala a ochránila před pokutami, zatýkáním a tresním stíháním všechny občany ČR, kteří by mohli léčivé konopí užívat ke zmírnění nebo odstranění svého utrpení.”, uvedl k akci její organizátor Robert Veverka.

„Akce „Semínka seniorům“ se v loňském roce i díky mediální podpoře časopisu Reflex a Českému Rozhlasu 1 - Radiožurnál setkala s nebývalým úspěchem. Po celé republice jsme rozeslali přes 1kg semínek a stovky lidí tak měly možnost si jednoduše obstarat vlastní léčivou bylinu namísto nakupování předraženého konopí neznámé kvality na černém trhu.“, dodala k akci Hana Gabrielová, předsedkyně Legalizace.cz.

Hejtman je stále všude, přestože další volby jsou ještě daleko. Zaujala mě třeba tato zpráva: Hejtman LK fandil účastníkům Mistrovství ČR dvojic na ledové ploché dráze

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler spolu se starosty Hamru na Jezeře Milanem Dvořákem a Osečné Jiřím Hauserem v neděli fandil závodníkům ledové ploché dráhy na Hamerském jezeře. Na upravené zamrzlé ploše se uskutečnil první závod dvojic v ledové ploché dráze s mezinárodní účastí, zařazený do seriálu Mistrovství České republiky.

„V obci Hamr na Jezeře se tyto ojedinělé závody pořádají již třetím rokem a hlavním pořadatelem je Sportovní klub Osečná. Jsem rád, že se na území našeho kraje konají i takovéto, pro náš kraj atypické závody, a to s mezinárodní účastí,“ řekl hejtman Stanislav Eichler, který závody dvojic sledoval a popřál závodníkům mnoho zdaru. 

Tiskovka mě zaujala kvůli vydařeným fotografiím, i z toho důvodu, že loni jsem byl na Hamru zrovna v okamžiku, kdy motocyklisté trénovali. Natočil jsem krátké video, které má v těchto dnech na youtube solidní sledovanost. Takže ji klidně ještě podpořte.

 

Jaký byl můj týden? Hned v pondělí ráno mi telefonoval asistent poslance Petra Skokana, že bych se s ním mohl odpoledne sejít kvůli článku do seriálu Underground. Z krátké schůzky nakonec bylo takřka pětihodinové povídání. S obsahem té části, během níž jsme se bavili o muzice, vás seznámím v jednom z dalších dílů bigbítové série. Zde však chci psát o něčem jiném. Setkali jsme se v restauraci Saigon, která je v Moskevské ulici (bývalé 999).  Silný zelený čaj, po kterém nelze usnout, a polívka, která vás nasytí na hezkých pár hodin (a když to přeženete s paprikou, tak na ni, jako já, vzpomínáte každé ráno od pondělí až do čtvrtka). Nejde o nějakou pseudočínskou restauraci. Když přehlídnete v jídelním a nápojovém lístku některé české kompromisy, můžete se skutečně nadlábnout jako někde u Mekongu. Petr Skokan je navíc velmi dobrý vypravěč a vietnamskou kulturu má rád, takže v mém případě šlo o velmi dobrou exkurzi. Navíc solidní jsou i ceny. Po sushi baru vím tedy v Lípě o dalším podniku, kam mohu někoho pozvat s vědomím, že půjde o zajímavý kulinářský zážitek.

Aspoň krátké video:

 

Radost mi udělali studenti při čtvrteční chemické olympiádě. Ještě nikdy se nám nepodařilo obsadit první čtyři místa a v kompletním složení postoupit do krajského kola. Až mi to bylo líto vůči třeba kolegyni Marušce Gajdošíkové ze Slovanky, pro kterou je škola snad více než její osobní život.

I odsud mám video:

Páteční koncert skupiny Charlie Straight předčil mé očekávání. Nejprve jsem se lekl, že jsem na něm nejstarší. I manželka se na mě dívala trochu vyčítavě, ale nakonec jsme šli domů nadšení. Když časopis Reflex psal, že tato kapela je hudebním tipem roku, nepřeháněl. Bylo to živočišné, především díky zpěvákovi (kolouškovi) Albertovi Černému. Přišlo jen asi sedm desítek posluchačů, ale ti udělali atmosféru, jako kdyby byla narvaná sportovní hala. Proč bylo tak málo? 220 korun za lístek je prostě na Lípu hodně. Aspoň pro věkovou skupinu, které byl koncert určen. Problém je i ve skutečnosti, že podobné kapely prostě nemají šanci dostat se v Čechách do médií. Co je platné, když je hrají na MTV, když je zná jen hrstka nadšenců. Místo nich se z většiny rádií valí ohrané hity středního proudu osmdesátých a devadesátých let, v lepším případě hodně vousaté hity let šedesátých.

Video:

 

Příští týden přijedou další držitelé několika Andělů, tentokrát do Progresu. Květy jsou opravdu moje krevní skupina, dokonce se staly součástí jedné mé mikropovídky, která se dostala do, na podzim vydané, učebnice češtiny.

A konečně víkend. Dopoledne jsem pokračoval ve Štafetě. Prozradím, že návštěva v jednom nedalekém ateliéru mi dala více než prohlídka pařížského Louvru. Odpoledne jsem ještě vytáhl děti do Prysku:

Všechna videa týdne se objeví ještě v zítřejším videodeníku. Plus něco málo navíc.

Na co příští týden kromě Květů? V pondělí na gymnáziu proběhne beseda s našimi bývalými studenty, kteří podnikli cestu stopem na bájný Ararat. A kdyby to někomu bylo málo, v úterý besedují v knihovně manželé Špillarovi o východní Africe. V kinech běží film Nickyho rodina o příkladu Nicholase Wintona, který i po 70 letech dokáže inspirovat lidi a měnit dnešní svět. Ve čtvrtek si můžete zavzpomínat s Vladislavem Jindrou při příležitosti 260 let novoborské radnice. A v sobotu na Květy!

Nahoru