45/2010

Verze pro tisk |

Město šetří, chystá nákup notebooků pro zastupitele za půl milionu. Podaří se zvýšit nájem v tenisové hale? Kolik dostanou od radnice regéčko, klub Progres, Jirásek, Big Band? Nic! Kolik se rozděluje na sociálních dávkách? V Boru mají stínovou radu.

Transparentnost byla jedním se zaklínadel staronové koalice na radnici, ale o jednáních nad rozpočtem na veřejnost mnoho neprosáklo.  Prozatím se mi dostala do rukou druhá pracovní verze rozpočtu na rok 2011. Podle ní se v následujícím roce očekávají příjmy ve výši 655 milionů a 631 tisíc korun. V roce letošním budou příjmy pravděpodobně o čtyřicet milionů vyšší. Vyšší budou ale zřejmě i výdaje. Letos se zastaví na 871 milionech, pro příští rok se očekávají ve výši 735 a půl milionu. Rozdíl mezi příjmy a výdaji by měl být podle tohoto pracovního návrhu osmdesát milionů (myšleno v roce2011).

V roce letošním se očekává, že výdaje na kulturu budou 22 milionů. Příští rok bude zřejmě akulturní, neboť město bude rozvoj ducha svých občanů podporovat částkou o pět milionů nižší. Nulu v kolonce mají tyto akce, osoby a organizace (v závorce je částka v tisících, kterou obdrželi letos): Agentura Beat Promotion - hudební festival Reggae Ethnic Session (75), Vlastivědné muzeum a galerie (128), Českolipský dětský sbor (150), Mgr. V. Rýdlová - projekt Diví muži na zemi... (120), M. France - projekty Noc s hvězdami a Srdce srdci (350), Filozofický klub Progres (50), Divadelní klub Jirásek (50), Swingový a jazzový orchestr Big Band CL (45). O více než milion méně dostane knihovna či KD Crystal. O sto tisíc se snižují kulturní granty. Nesnižují se jen dvě položky - ta na psaní městské kroniky (50 tisíc) a ta určená hudebnímu festivalu Lípa Musica (milion).

Logicky se snižují i výdaje na sport. Příspěvková organizace Sport Česká Lípa dostane méně o milion a půl. Dva miliony se ušetří na sportovních grantech. Nepočítá se s žádným mimořádným příspěvkem. Zastupitelé naopak touží mít ze sportu vyšší příjmy, a tak chtějí jednat o vyšším nájmu z tenisové haly (v současnosti je měsíční nájemné 15 649 korun, navíc město letos investovalo 75 tisíc korun do oprav a údržby).

Čtyři miliony by mělo město ušetřit na mzdách. Letos si úředníci a další zaměstnanci odnesli domů takřka 86 milionů, v roce 2011 se počítá s výdaji ve výši 81 a půl milionu.

Největší položkou jsou tradičně výdaje Odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Zde se mnoho neušetří. Jen příspěvky na péči nás stojí rovných sto milionů a pro příští rok se počítá s nárůstem o dalších pět milionů korun. Na dávkách sociální péče se rozdělí 38 milionů (o čtyři více než letos), Sociální služby města odčerpají dvanáct milionů. Dárek od zastupitelů nemůže čekat Adra (letos 224 tisíc), ani Farní charita (letos 200 tisíc). Naopak se počítá se zvýšením finanční podpory protidrogové politiky (na 240 tisíc). V kolonce ORMI se skrývá položka, která loni v rozpočtu nebyla - nákup nových notebooků pro zastupitele za půl milionu. Zvláštní - mně na všechno stačí noťas za devět tisíc, zastupitelé potřebují na čtení cédéček více než dvakrát dražší (po jistě výhodné množstevní slevě).

V minulých letech byly nejzajímavějším čtením investiční akce. Co se nám zastupitelé chystají nadělit?

Třicet pět milionů půjde do víceúčelové sportovní haly (letos šlo dvacet). Na druhém místě se umístila rekonstrukce ZŠ Pastelka s 25 miliony. Třetí místo má Jiráskovo divadlo - deset mega. Pro zajímavost - na pomyslném pátém místě jsou záchody a sprchy pro dobrovolné hasiče ze Staré Lípy (milion).  

A co se děje v Boru?

Pavlovi Danysovi je líto, že mu jeho Novoborané nerozumějí a nezvolili ho do zastupitelstva, a tak si sestavil tzv. Stínovou radu a Stínové výbory. Samozřejmě se ustanovil stínovým starostou města, stínem stínu je pak Aleš Zvěřina. Členy stínorady dále jsou Zdeněk Pražák, Zdeněk Petřík, Martin Havlák, Pavel Brůžek a Robert Filipovič. Stíni mají tři stínovýbory: finanční, podnikatelský a kontrolní. Až bude Rowlingová psát další pokračování Harryho Pottera, měla by část děje umístit do Haidy, tolik stínů nikde jinde na světě nemají. Jako by tam řádili mozkomorové (v originále se jim říká dementors).

Video z exkurze do Dalešic a Dukovan:

 

 

Týden byl pracovně náročný, a tak jsem byl rád, když jsem mohl sobotu trávit z větší části sám. Dopoledne jsem poseděl u čaje s další obětí Štafety, pak jsem zalezl do lesa a čerstvým prašanem se brodil v okolí Beškovského vrchu. 

 

A co příští týden? I já chci vidět nový díl Harry Pottera. Čas mám do středy. V úterý začíná v muzeu výstava s názvem Císař Karel I. v památkách a vzpomínkách. Do kin na Českolipsku o den později vstoupí film s Julií Robertsovou, který se pitomě jmenuje i v originále - Jíst, meditovat a milovat (Eat, Pray, Love). Od samozvaných kritiků zatím dostává docela čočku. Například nick Nathalie na CSFD ohodnotil tento počin jednou větou: Málokterému filmu se povede otrávit žaludek, mozek a pohlaví najednou. Ve čtvrtek se kulturním domem Crystal mihne Jiří Stivín, který vystoupí s českolipským Big Bandem. V pátek a následujících dnech si jistě dost Českolipanů najde čas na 21. Vánoční trhy v muzeu. Večer křtí novou desku kapela Papír sklo plasty (samozřejmě v Progresu). Nedávno jsem psal, že děti začaly chodit do tanečních, v sobotu už mají věneček.

A k věnečku je poslední poznámka. Chcete-li zažít socialismus, přihlašte své dítě do tanečních kurzů v Merkuru. Lístky na závěrečné představení se prodávají od nedělních devíti hodin v recepci  rodiče neboli donátoři nemají žádné výhody. Fronta se tvoří od pěti ráno, přičemž většinu lístků, které za něco stojí, už mají dávno v kapse známí tanečního mistra či známí známých. Tu prasárnu jsme podstoupili, protože máme babičku s dědou a také chtějí přijet rodiče naší zahraniční studentky.

Nahoru

Komentáře

Re: 45/2010

Lípa Musica (její kvality ani náhodou nezpochybňuji) má velkou výhodu - její vůdčí osobnost pan Prokeš je radním města. Koaliční partneři mu finančním příspěvkem na festival přinejmenším chtěli udělat radost...

Nahoru

Re: 45/2010

Příspěvek na Lípa Musica je skutečně rozpočtován, nicméně je financován darem ČLT na tyto účely. Tzn., že tento dar nesmí být použit na nic jiného. Město samotné na festival ze svého nepřispívá. Pro Progres, atd. jsou zde např. kulturní granty, atd. Jsem přesvědčen, že se tyto záslušné aktivity nemusí bát, že by na ně město v přístím roce zapomnělo.

Nahoru

Re: 45/2010

Peníze na Lípa Musica jsou zakotveny už v koaliční smlouvě. Jinak od ČLT je to takový dar-nedar, ve vztahu k městu.
Zajímavé je nájemné z tenisové haly - za 50 let (to už hala nebude stát nebo bude po úplné rekonstrukci) město dostane jenom cosi přes 9 milionů.
No a cena ntb může být způsobena tím, že jich nakonec nebude 25, ale trošku víc.

Nahoru

Re: 45/2010

Hezký večer, dovolím si k tématu pár vět. Před deseti lety nikdo nevěřil tomu, když jsem přišel s nápadem založit tehdy festival duchovní hudby, že o něco takového bude zájem. Přesto se však podařilo festival v našem městě a kraji zakořenit. Příští rok slaví své první desáté narozeniny. Postupně jsme si budovali důvěru našich posluchačů i partnerů. Za těch prvních deset let jsme ukázali jak poctivě své počínání v rámci pořádání festivalu myslíme. Vybudovali jsme společnými silami jeden z nejzajímavějších hudebních projektů v České republice a jsme považováni za jeden z nejzajímavějších kulturních počinů ve svém žánru. Již deset let ať už v rámci festivalu či v rámci mého 5 letého působení v KD Crystal usiluji o to, aby se o České Lípě v rámci kultury mluvilo v superlativech, abychom městu dělali skvělou vizitku. Festival se během svých deseti letech rozvinul a neustále rozvíjí. Není totiž možné stagnovat, to by byl předurčen k zániku. Jediná možná cesta je vývoj. Vývoj má tedy i samotný rozpočet festivalu jestliže na první ročník stačilo necelých 500 tisíc v roce 2011 je rozpočet přesahující 4,5 mil. Peníze, které festival čerpá od města jsou jasně a účelově specifikovány, jejich čerpání je na základě přesných účelů a vyplývají z toho i jasné povinnosti ve vztahu k dárci této dotace tedy k ČLT. Ta má výhradní právo odsouhlasit příjemce tohoto milionového příspěvku. Vedení společnosti nepochybuje o správném využití těchto prostředků a je se spojením festivalu spokojeno.
To, že se o festivalu diskutuje mě těší, je to pro nás důkaz, že již zde má své místo. Klasické pro naši Českou mentalitu je všímat si úspěšných věcí, které žijí svým vlastním životem a pokud možno začít na tom nějakým způsobem parazitovat. Věřte, tento festival vznikl na zelené louce jen díky usilovné píli několika málo lidí. Ti ukázali jaká může být hodnota kultury a ti budou i ti samí lidé budou do budoucna bojovat o to, aby Česká Lípa kulturně vzkvétala.
Je velmi jednoduché nyní napsat, že festival Lípa Musica bere všem ostatním kulturním institucím peníze. Ne, ona jen jde jinou cestou a to průkopnickou.
Nikdy jsme nevykřikovali směrem ke sportovcům, že dostávají vždy víc než samotná kultura a ani nebudeme, protože je to asi správně, protože je to masovější zábava. Nicméně festivalem přispíváme ke kulturnmu růstu města a to se pozitivně projeví.
Tolik diskutovaný milion se tedy městu okamžitě vrátí, protože to je investice ne do Martina Prokeše, ale do kultury města.

Nahoru

Re: 45/2010

Dobře, pane Prokeši. Jen doufám, že až se budou záležitosti festivalu projednávat v radě a zastupitelstvu, nezapomenete na ust. odst. 2) § 83 zákona o obcích.
S pozdravem

Nahoru

Re: 45/2010

:-) Můžete se spolehnout.

Nahoru

Re: 45/2010

Myslím, že to není o Lípě Musice, na tu by mělo jít z městského rozpočtu (a nejen českolipského) více, je to skutečně výkladní skříň, ale spíše o té transparentnosti, kterou se některé politické strany zaštiťovaly.

Nahoru

Re: 45/2010

Je pravdou, že na sport se vytvořily tabulky, pravidla a pro kulturu nejsou. Jak ale zhodnotit přínos jednotlivých institucí, jednotlivců a akcí? Podle mě je třeba větším přínosem pro kulturu Klub Progres než třeba KD Crystal, ale co s tím, když město ten moloch musí nějak uživit?

Nahoru

Re: 45/2010

Kdyby dostal Crystal o 50 tisíc méně, tak se nic moc neděje. Když o ty samé peníze přijde takový Progres, tak se v podstatě jedná o likvidaci.

Nahoru

Re: 45/2010

Mně spíš irituje ta fronta na závěrečnou taneční hodinu. Moje sestra byla sedmá ve frontě a zbyly na ni poslední dva stoly, ze kterých mohla vybrat 5 míst, jak zněla instrukce. Vyplývá z toho, že kapacita sálu hotelu Merkur činí zhruba 50 míst, protože vstupenky se předem zamlouvat nemohly. Začátek prodeje byl stanoven na 9.00 a tak se také stalo. Proč se vstupenky neprodávají na průkazky do tanečních, případně v rámci tanečních hodin? Chtěla jsem příští rok do tanečních přihlásit dceru a také bych chtěla přijít na prodlouženou a věneček. Nechce se mi ale čekat od pěti ráno v mrazu před Merkurem. Může mi někdo situaci vysvětlit?

Nahoru