34/2010

Verze pro tisk |

Občané, populismus, úroveň, starosta aneb čím vším se liší zasedání českolipských a novoborských zastupitelů.  Sestřih ze zastupitelstva i na videu. Mappingem startuje Lípa Musica. Po čtvrt století v tanečních. Cyklostezky v Lípě – odnikud nikam.

 Nebudu napínat a vrhnu se rovnou na novoborské zasedání zastupitelů. Nechci komentovat jednotlivé body jednání, s nimi si počkám až na zápis. Přece jen nejsem v novoborských skutečnostech tak zběhlý. Zajímavé je pro mě především srovnání jednání v Novém Boru a v České Lípě. Nabízím pár pohledů.

Občané

Ti nováčka zákonitě praští nejen do očí. Zatímco v Lípě pro běžné občany stačí desítka židlí, z nichž zpravidla osm zůstane prázdných, v Novém Boru jsem si musel židli i jako novinář dopředu zamluvit. Přijít deset minut po zahájení jednání znamená zůstat stát mezi dveřmi nebo až na chodbě. Občané do jednání rovněž aktivně vstupují, takže občas je problém rozlišit, kdo je vlastně zastupitel a kdo není.

Populismus

Kde je velké množství diváků, tam se najdou i herci. Populistické divadýlko rozehrávají jak zastupitelé, tak řadoví občané. Mezi zastupiteli na tuto hru přistoupili takřka všichni řečníci. Momentálně mě napadají třeba Dvořák, Fafala, Přívratský i místostarosta Valdman. Mezi občany vedou Uksa, Doškář a Danys.

Úroveň

Asi se budu muset podívat na zasedání zastupitelů do nějaké ještě menší obce. Zatímco v Lípě si zastupitelé hrají takřka na poslance, v Novém Boru jsem měl pocit, že jsem v nějaké větší vesnici. Ještě se hlasuje a starosta už předčítá další usnesení, není poznat, kdo je v jaké koalici, všichni se kámoší a zároveň na sebe vytahují drby. Samozřejmě vrcholem jsou všelikeré transparenty, ať už je donesli Cikáni nebo jakobyantifašisté. No a modrý osel? Můj práh bolesti na urážky a osobní útoky je, myslím, o dost dál než u běžného občana, ale i na mě je už toto hodně. Do seriózní politiky tento styl předvolební agitky nepatří, stejně jako do ní nepatří pánové Danys, Uksa a Doškář. Byť by mohly být jejich požadavky sebelegitimnější.

Starosta

Není žádným tajemstvím, že starosta Nového Boru nemá právě nejsilnější mandát ani kredit. Hana Moudrá by se v jeho situaci zřejmě rozbrečela, ale podstatné je, že by ji snad ani nepřipustila. Kdyby se dodržovala všechna procesní pravidla, kdyby se našel způsob, jak výtržníky dostat do latě, mohl být dnes Bor někde jinde. Z mého pohledu má desítky jiných problémů, než jsou památníky zastřeleným, láhve s hlavou starosty na etiketě a městský znak na letáku Topky, ale většina času jednání se motá právě kolem, pardon, blbostí. Danys se prochází po místnosti, jako by mu patřila celá radnice, zatímco někteří zastupitelé za tři hodiny jednání ani nemeknou. V Lípě se diskutuje omezený čas a přihlásit do diskuse se občan musí na začátku. Pak už je klid a starostce nedělá problém napomenout i ticho, že je příliš hlučné. Starosta Nového Boru se přeříkává, odpovídá na otázky, na které nezná odpověď apod. Toho samozřejmě využívají ti, pro které platí pořekadlo o zloději volajícím: chyťte zloděje.

A pro pobavení (či poplakání) ještě dvě videa pro ty, kteří atmosféru novoborského zasedání nezažili.

  

 

V pátek jsem byl po dvaceti čtyřech letech v tanečních. Samozřejmě ne jako frekventant, ale jako garde svého syna a studentky, která u nás bydlí. Už dříve jsem díky mezinárodním dílnám s Němci a Poláky tušil, jaký jsou taneční fenomén. V cizině jsou také různé kurzy, ale že by se v nich sešla stovka lidí, to neznají. Anička se hned ptala, zdali by mohla přijet na návštěvu její kamarádka se svým americkým přítelem. Tohle prý ještě neviděli.

Zde krátké video z první hodiny. Pro ty, kdo jste v tanečních rovněž dlouho nebyli.

 

Jinak si díky Aničce uvědomuji více českých či českolipských specifik. Včera jsme nacvičovali ježdění na kole. Ona je z města, které je vyhlášené desítkami kilometrů cyklostezek, i do školy denně jezdí šest kilometrů na kole, v zimě i v létě. Ulevilo by se nám, kdyby sama zvládla cestu od nás ze Severu na školu v Partyzánské, kde má florbalové tréninky. Těžko se jí vysvětluje, proč u nás cyklostezky mají jen sto metrů a vedou prakticky odnikud nikam. Proč nájezdy na chodníky jsou vysoké patnáct centimetrů či proč musí na chodníku počítat s tím, že ji zastaví městský strážník. (Dělej, že neumíš česky, poradil jsem jí.) Cyklostezky z Lípy se jí jinak líbily, jen jsem se styděl za ten bordel na jejich počátcích. „Taky u nás gipsy, ale ne tak moc,“ přiznala své rozpaky.

Ke včerejšku je ještě video z dopoledního okresního přeboru starších žáků. Lokotka porazila v nových dresech béčko Nového Boru 4 – 0.

Zde dvě upoutávky na dvě nadcházející akce:

A co ještě lze podniknout v příštím týdnu? Především startuje Lípa Musica, zřejmě nejprestižnější kulturní akce celého regionu. V úterý je připraven projekt s názvem videomapping, v pátek je na plánu ostrý start v podobě koncertu Pražské komorní filharmonie a houslového virtuóza Romana Patočky. O víkendu program pokračuje komorněji v nádherných prostředích kostela sv. Barbory v Zahrádkách a kostela sv. kříže v Novém Oldřichově. Jste-li spíše na divadlo, pak v pondělí možná pojedete do Boru na Žárlivost v podání Jany Hlaváčové a Hany Maciuchové (v režii Luďka Munzara). Klub vojenské historie v sobotu pořádá zájezd do Terezína, myslivci zase mají svůj jarmark na Housce.

Nahoru