3/2011

Verze pro tisk |

Proč nebude v Lípě zimní údržba ještě dva roky lepší? Budou si muset invalidé dále uklízet na svých parkovacích místech sami? Jak zvládá úklid svých parkovacích míst Karel Bezucha? V pátek hrají Czechout, v sobotu Lingers. Několik lekcí z historie.

V minulém deníku jsem slíbil, že zjistím, jak je to s úklidem parkovacích míst na náměstí. Zajímalo mě to především z toho důvodu, že podle smluv s městem mají invalidé povinnost si pronajatá parkovací stání uklízet.

Přestože jsem dostal informaci, že pan Bezucha, nájemce parkovišť v centru města, je mimo republiku, odpovídal mi po e-mailu poměrně ochotně.

„Samozřejmě, že ve smlouvě mám zakotvenou povinnost úklidu parkovacích míst a také se pokouším o dodržení smlouvy. Nechápu Váš dotaz, jelikož by přece bylo proti mému zájmu, abych ponechal tato parkovací místa bez úklidu a zamezil tak následnému příjmu za parkovné. Náklady na provoz jsou každý měsíc dané a nemohu si dovolit jednat jinak, abych snížil příjem za parkovné. Pokud se Vám zdá, že některá místa nebyla zcela dobře uklizena, bohužel se nám to občasně nedařilo vlivem kalamitní situace a dále vlivem nepříjemných okolností, které jsem se snažil řešit i stížností na patřičných místech. Nesmíte totiž zapomenout, že se starám pouze o plochy u průjezdních komunikací a při každém projetí pluhu čistícího vozovku máme na pracně odklizených místech opět novou nadílku sněhu. Pokud tak vozidla příslušné firmy učiní v noci a rozmoklý sníh navíc umrzne, můžeme pak použít jedině krumpáče. Snažíme se hrnout sníh na místa, kde nikomu nepřekáží, a zároveň pro řidiče umožnit i průchod mezi vozidly k chodníku. Bohužel z jedné strany k nám hrne sníh těžká technika ze silnice a z druhé strany nám ho sem házejí z chodníků. Nechci nikoho zbytečně očerňovat, ale občas v tom spatřuji i schválnosti, se kterými jsem se obrátil na policii. Doufám, že v zájmu řidičů během další doby se s některými úředníky města a zaměstnanci příslušné firmy dokážeme dohodnout na rozumném přístupu vůči sobě navzájem.“

Zeptal jsem se, jestli má firma Karla Bezuchy problémy vyloženě s  AVE.

„Snažili jsme se domluvit s řidiči, kteří například čistí náměstí, aby otočili radlice a sníh hrnuli na druhou stranu, než jsou parkovací místa. Jejich počínání je totiž bezmyšlenkovité, hrnou sníh tam, kde ho zase musíme odklízet, a navíc vadí jak vozidlům, tak potom pěším na chodnících, protože kupa sněhu v těchto místech se neustále zvětšuje. Na prostředku náměstí by přitom odhrnutý sníh nikomu extrémně nevadil. Je pravda, že nyní v těchto místech již řidiči AVE občas už radlici na druhou stranu otočí.  Chápu, že při průjezdu jiných komunikací by nám sníh na parkovací plochy nahrnula i jiná firma než AVE, a nemohu je tedy obviňovat z úmyslu škodit. To ani nebylo příčinou sporu, pokud se nám nestávalo, že nám jejich technika nahrnula kupy sněhu na parkovací místa, a to speciálně na jednu velkou hromadu. Zkuste si pak ručně odhazovat metráky sněhu z jednoho místa, když ani nemáte pořádně kam. Abychom odváželi sníh z plochy několika desítek čtverečních metrů jinam, když mnohonásobně více je ho k nám shrnutého z vlastní vozovky, je pro nás nepřijatelné.“

Určitě bude zajímavé sledovat, jak se bude kauza městských parkovišť vyvíjet dále. Jedni obviňují Karla Bezuchu, že si vydělává tam, kde by mohlo vydělávat město. Druzí zase připomínají, jak mu město tu a tam hodí klacek pod nohy. Třeba, když mu hrozí uzavřením parkovacích ploch právě kvůli kupám sněhu. Je fakt, že jsem za ta léta objel řadu českých i cizokrajných měst, ale na praxi, kdy mi k autu běží zmrzlý mužik vybrat parkovné, jsem narazil velmi ojediněle.

Otázkou je, jak je smlouva s ním koncipovaná. Smlouvy města jsou vůbec kapitolou samou pro sebe. Požádal jsem mluvčí města Kateřinu Kotkovou, zdali by mi ještě jednou objasnila, jak je to se smlouvou mezi AVE a městem a jestli skutečně je uzavřena na dvacet let. Takže informace předávám vám.

V současné době převážnou většinu zimní údržby zajišťuje pro město Česká Lípa firma AVE, komunální služby s.r.o. na základě podmínek sjednaných v roce 1994 s firmou Rethmann Jeřala s.r.o. na dvacet let. Jde o smlouvu, která město mimo jiné zavázala zvyšovat cenu za služby o míru inflace vyhlášenou každoročně Českým statistickým úřadem.

V roce 2005 se město pokusilo tuto poměrně nevýhodnou smlouvu nástupnické firmě Remondis, která po firmě Rethmann Jeřala převzala veškeré smluvní závazky, vypovědět. Firma Remondis se ale kvůli oprávněnosti výpovědi s městem soudila a v roce 2009 soudní spor vyhrála, neboť soud neuznal výtky, pro které město jinak nevypověditelnou smlouvu chtělo s obstaravatelskou firmou ukončit. Podle Kateřiny Kotkové soudní spor město sice nevyhrálo, nelze ale konstatovat, že by tratilo, neboť za období, po které firma Remondis čištění neprováděla, město žádné zpětné plnění nemuselo hradit. Mezi tím, co se Remondis soudil s městem, převzala totiž práva a povinnosti této firmy společnost AVE komunální služby. Přičemž po té, co město vypovědělo smlouvu Remondisu, uzavřelo novou obstaravatelskou smlouvu na zajištění předmětné služby s firmou AVE CZ s.r.o.  Po ukončeném soudním sporu, kdy soud de facto obnovil platnost původní smlouvy z roku 1994, se pak firma AVE komunální služby s městem dohodla, že za dobu, kdy nebylo ze strany města podle předmětné smlouvy plněno, nebude žádné finanční vyrovnání požadovat. Město se však od roku 2009 muselo k závazku z roku 1994, tj. i ke každoročnímu navýšení ceny o inflaci opět vrátit. Vzhledem k tomu byl v roce 2009 oproti původnímu předpokladu (11 mil. Kč) navýšen na položce čištění města rozpočet o 7,5 mil. Kč, tj. o inflaci.

Kateřina Kotková ještě shrnula do pěti bodů, proč je smlouva pro město nevýhodná:

1) délka smluvního vztahu (20 let)

2) dodavateli zajišťuje naprostou exkluzivitu na sjednaný rozsah prací (město nemůže nasmlouvat nikoho jiného)

3) snížit nelze ani objem sjednaných prací

4) měnit nelze ani sjednanou cenu za práce (zdražovat ani zlevňovat)

5) smluvní vztah je prakticky nevypověditelný a důkazem je soudní spor

Poptával jsem se mimo oficiální místa, jestli by město ušetřilo, kdyby úklid prováděla jiná firma. Prý každopádně od tří do pěti milionů ročně. Lze to odhadovat i ze skutečnosti, že město prohlašuje, jak vlastně ušetřilo deset milionů za tři roky, kdy se soudilo s Remondisem a úklid probíhal na základě standardních výběrových řízení.

Uf. Jeden a půl problému a už jsem vyčerpal dvě stránky. A to jsem ještě pátral po smlouvě mezi ČLT a městem, v níž jsem se chtěl dočíst, jak je to se sponzorováním festivalu Lípa Musica. Také jsem se dozvěděl, že díky mému minulému deníku nebudou možná invalidé sníh na svých parkovacích místech uklízet.

Nechám si něco na příště. Jako prémii přidávám ještě dvě fotky z nedávného zatmění Slunce. Autorem je čtenář Miroslav Březina.

Co nás čeká příští týden? Já se chystám na rozhovor se Standou Holubem. Shodou okolností o něm psal tento týden Tomáš Cidlina, mě k němu nasměroval Karel Sekyra. Standa prý kdysi nahrával nějaké písničky na páskový magnetofon. Nedoufám, že najdeme nahrávky, ale jeho vzpomínky na šedesátá a sedmdesátá léta v Lípě mohou být cenné. Kromě článku o Josefovi Doškářovi jsem se pustil i do podobného projektu s jeho odpůrcem Janem Tichým. Navíc každý večer hltám padesát stránek Klímova šíleného století. Tato směska mi dává více než dva semestry historie druhé poloviny dvacátého věku. Upřímně – uspokojuje mě to více než tahání kostlivců ze skříně naší radnice.  

Pokud si i vy chcete dát lekci historie, zamiřte v úterý do českolipské knihovny. Radek Andonov si připravil přednášku o poslední vojenské operaci 2. polské armády. Od čtvrtka se v kinech objevují ve 3D provedení Guliverovy cesty (Česká Lípa), v Boru se představí nový Hřebejkův film nazvaný Nevinnost. Kritici spíše doporučují Hřebejka. V pátek  Czechout v čajovně nebo v sobotu Lingers v Progresu.

Nahoru