31/2010

Verze pro tisk |

Krátké představení kandidátek TOP 09, Věcí veřejných, ČSSD a Starostů. Lídři z minulých voleb kandidují letos za jiné subjekty. Cvikovská laťka obrazem, Sloup může bodovat ještě jednou, noční prohlídka hradu.

TOP 09

Strany postupně odkrývají karty před komunálními volbami a mně se z nich stejně pomalu daří získávat kandidátní listiny. V předminulém deníku jsem se vysmíval TOP 09, vypadalo to, že kandidáty budou tajit až do Vánoc. Nakonec zareagovali a vydali tiskovou zprávu s přehledem lídrů svých kandidátek v našem okrese. TOP 09 kandiduje kromě okresního města i v Novém Boru, Cvikově, Zákupech, Doksech, Mimoni, Ralsku, Zahrádkách a Dubnici. Kromě výše zmíněných kandidátek strana podporuje kandidátku Starostů pro Liberecký kraj ve Skalici u České Lípy, vedenou současným starostou Jiřím Löffelmannem.

Toto je přehled lídrů a kandidátů na starosty v jednotlivých městech:

Česká Lípa - Jiří Kočandrle, Nový Bor -  Jaromír Dvořák, Cvikov - Jaroslav Hanzlíček, Zákupy - Petr Neumann, Doksy - Jaromír Pokorný, Mimoň - Milan Tahovský, Ralsko - Jan Papež, Zahrádky - Milena Brožová, Dubnice - Elvíra Klausová.

Podle tiskové zprávy budou programovými prioritami strany v rámci celého okresu transparentní veřejné zakázky, otevřená komunikace úřadů s občany, vyrovnané rozpočty a důsledná kontrola vyplácení sociálních dávek.

Takto vypadá první desítka kandidátů TOP 09 v České Lípě

1.         Jiří Kočandrle, 45, ředitel společnosti

2.         Tomáš Hudec,  25, interní auditor

3.         Michal Vencovský, 43, ředitel společnosti

4.         Ing. Anna Kobosilová, 54, stavební inženýrka

5.         Jiří Šubrt, 41,  jednatel společnosti

6.         Luboš Netolický, 38, bytový architekt

7.         MUDr. Hana Dečiová, 43, lékařka   

8.         Ing. Miroslav Janoušek, 47, ředitel výroby

9.         Ing. Tomáš Pavlíček, 40, výkonný ředitel

10.       Pavel Prokop, 46, jednatel společnosti

Řada jmen je z veřejného života poměrně neznámých, logicky není na seznamu nikdo ze zastupitelů. Kandidátka je poměrně sympaticky namíchaná ze starších i mladších lidí, nechybějí ženy, učitelé, lékaři. Určitě budu chtít před volbami představit Jiřího Kočandrleho, jednoho z vážných kandidátů na starostu. Vzhledem k tomu, že ve svém profilu uvádí jako koníček geocaching, nemusel by rozhovor být jen o politice.

ČSSD

Druhá na mou výzvu reagovala ČSSD.  Nyní je už přehled všech jejich kandidátek na stránkách sociální demokracie (zde). Socialisté se chlubí velkým zastoupením žen, ale bohužel se jim do svých řad vůbec nepodařilo přilákat mladé. Pod čtyřicet let je tak v České Lípě na seznamu jen Helena Slavíčková, navíc na nevolitelném místě. Poměrně dobrá je komunikace s jedničkou strany Romanou Žateckou. Je absolventkou fakulty žurnalistiky, tak pro ni nebyl problém reagovat na výzvu i-novin, že kandidáti mají v i-novinách k volnému použití rubriku Názor – zde. Na kandidátce je několik bývalých zastupitelů. Kromě těch, které uveřejňuji z první desítky, je to ještě na 14. místě Jiřina Ledvinková.

1. Žatecká Romana, Mgr., 44 let, manažerka

2. Bubeník Karel, JUDr., 61 let, právník, finanční poradce

3. Hájek Martin, Mgr., 45 let, vychovatel

4. Máška Petr, Ing., 47 let, živnostník

5. Ulbrich Jaroslav, 57 let, OSVČ

6. Rychtaříková Jana, 45 let, asistentka

7. Fišarová Gabriela, Mgr., 49 let, učitelka ZŠ

8. Štrumfa Jaromír, Ing., 76 let, důchodce

9. Stránský Ivan, 64 let, technik

10. Motejlová Danuše, 60 let, učitelka MŠ

V Novém Boru je jedničkou sociální demokracie podnikatel Josef Chittussi, dvojkou současný místostarosta Stanislav Valdman. Na této kandidátce je pod čtyřicet let hned třem kandidátům.  

Věci veřejné

Antonín Lačný je můj bývalý kolega, a tak nebylo problém z něj získat kandidátku Věcí veřejných v České Lípě. Potvrdilo se, co jsem psal: Petr Skokan nelenil, obvolal řadu osobností a kandidátku namíchal poměrně zajímavě. Očekával jsem, že bude kandidovat rovněž, ale překvapil mě, že je nakonec tak vysoko - na čtvrtém místě. Do zastupitelstva by se však měl dostat i z nižší pozice. Na můj vkus je kandidátka až příliš velkou míchanicí.  Řada lidí již v minulosti kandidovala za jiné subjekty, včetně ODS.  Kuriozitou je na 24. místě Skokanův portugalský švagr Eduardo Paulo Triguinho Inverno. Překvapením je pro mě i kandidatura kastelána vodního hradu Petra Brambora Nárovce. 

Takto vypadá první desítka:

  1. Mgr. Antonín Lačný, 50 let, ředitel ZŠ, Česká Lípa, Věci veřejné
  2. Jiřina Mimrová, 55 let, ředitelka Domu dětí a mládeže Libertin, Česká Lípa, bez politické příslušnosti
  3. Blanka Šafrová, 44 let, učitelka plavání, Česká Lípa, Věci veřejné
  4. Petr Skokan, 47 let, poslanec PS PČR, Česká Lípa, Věci veřejné
  5. Tomáš Karlík, 39 let, ředitel společnosti, Česká Lípa, bez politické příslušnosti
  6. Mgr. Hana Broulíková, 38 let, učitelka ZŠ, Česká Lípa, bez politické příslušnosti
  7. Karel Přibyl, 48 let, podnikatel, Česká Lípa, Věci veřejné
  8. Ing. Romana Lejčarová, 50 let, ekonomka, Česká Lípa, bez politické příslušnosti
  9. Jan Rubický, 53 let, knihkupec, Česká Lípa, bez politické příslušnosti
  10. Mgr. Jana Kalivodová, 47 let, učitelka ZŠ, Česká Lípa, bez politické příslušnosti

Starostové pro Liberecký kraj

Podobným mixem je kandidátka Starostů pro Liberecký kraj. Řada lidí už v minulosti kandidovala za jiné subjekty, někteří dokonce jako lídři. Příkladem je Lucie Trnečková (v minulých volbách jednička společné kandidátky SOS a US-DEU) či Ivana Honsnejmanová (minule jednička lidovců). Na tomto volebním lístku určitě pár lidí zakroužkuji, ale určitě bych jich rovněž rád několik škrtl.

1. Mgr.Tomáš Vlček, 35, učitel, místostarosta města Česká Lípa   

2. Lucie Trnečková, 30, podnikatelka

3. Martin Prokeš, 36, ředitel MHF Lípa Musica, hudební managment       

4. Ivana Honsnejmanová, 43, vysokoškolská pedagožka    

5. Ing. Josef Rančák, 60, ředitel Geodézie onLine , s. r.o.

6. Mudr. Ladislav Záruba, 57, lékař 

7. Mgr. Jan Policer, 36, zástupce ředitele ZŠ Jižní

8. Irena Patková, 51, vrchní sestra chirurgie

9. Stanislav Stupka, 62, vedoucí střediska vrcholového sportu Českého střeleckého svazu RSCM Manušice     

10. Hana Joličová, 48, podnikatelka

 Už mám v poště i kandidátky ODS a Strany Zelených, ale nechám si také něco na příště. Největšími tajnůstkáři jsou zatím komunisté. Pokud kandidujete a chcete se představit, napište mi na barta@i-noviny.cz. Zajímají nás vaše kandidátky i názory.

Ještě něco navrch pro ty, které politické rejdy nechávají chladnými.

V pátek jsme zveřejnili zprávu, že Sloup se stal Vesnicí roku v Libereckém kraji. Šanci má ale i v další anketě – konkrétně na turistickém serveru Kudy z nudy. Je zde soutěž o sto tisíc korun pro nejlepší turistickou aktivitu roku 2010. Z Českolipska je v regionálním finále ještě Ajeto Glass Centrum z Nového Boru. Zajímavé jsou ale i další lokality Libereckého kraje - třeba Nový prales pod Ještědem či Singltrek u Nového města pod Smrkem. Hlasovat můžete zde.

Včera jsem se zúčastnil super akce na vodním hradě. Obrovskou škodou je, že stejný nápad mělo jen asi padesát dalších Českolipanů. Dramatizace historie hradu a částečně celé Lípy byla vtipná a poučná. Obzvlášť v kombinaci se samotnou prohlídkou. Brambor se sice moc nehodí do politiky, ale jako kastelán je člověkem na pravém místě, člověkem, který zná na hradě každý kámen a dokáže o něm vyprávět. Více zjistíte i z videa, které jsem uveřejnil samostatně – zde.

V týdnu syn natočil krátké video ze Cvikovské laťky, takže jestli jste příznivci atletiky, můžete si atmosféru přiblížit zde:

 

 

V příštím týdnu mě čeká konec lenošení, začátek nového školního roku a také nový přírůstek do rodiny. Těším se na další setkání s osobností v mém seriálu Štafeta. Jsem proti vám, čtenářům, o čtyři díly napřed, ale i vy se můžete těšit - Lukáš Průcha, který se představí ve čtvrtek na stránkách i-novin, mi vyprávěl nejen o práci v českolipských vyloučených lokalitách.  Kultuře v posledním týdnu vládnou především kina a letní hity Shrek: Zvonec a konec či Poslední vládce větru.

Nahoru