28/2010

Verze pro tisk |

Kolik nás stojí odtažení autovraků z ulic Lípy? Bude na Špičáku zábavní centrum pro děti? Obnoví se kolem Špičáku naučná stezka? Za poštolkami na balkon, za orly do Stráže. Kajínek nastupuje do kin na Českolipsku. Nenechte si ujít dostihy v Mimoni.

Nejprve jsem do deníku vysosal ještě některé další body z červnového zasedání zastupitelů.

V rámci rozpočtových změn Janu Zejdovou zaujal přesun 700 tisíc korun z položky Jiráskovo divadlo na likvidaci autovraků. Z rozpravy jsem pochopil, že skladovat se budou na pozemku ČLT, výhodně. Jan Riedl navrhoval, zdali by nemohl městu vyjít vstříc autodrom Sosnová, když chce od města podporu svých akcí. Jolana Nebřenská, vedoucí ORMI přiznala, že si není jistá, jestli byl tento subjekt osloven.

Ondřeje Pance pro změnu popudilo, že se 100 tisíc korun na pomoc postiženým povodním dává společnosti Adra (za kterou v České Lípě stojí jiný zastupitel Petr Máška). "V médiích se lze dočíst, která města potřebují konkrétní pomoc. Adra nabízí pomoc jen obecnou."

Petr Máška slíbil, že zajistí zpracování podrobné zprávy, jak bylo s pomocí naloženo.

Zajímavá byla žádost občana Vlastislava Skopce, který by chtěl na Špičáku vybudovat zábavní centrum pro děti. Podle Hany Moudré jde o soukromou iniciativu dvou tatínků, z nichž jeden něco podobného viděl v Anglii. Po městu chtějí zhruba milion a půl. Miroslavu Hudcovi se v návrhu nelíbilo vstupné, které by činilo 50 korun na hodinu a půl (nebo 80 za tři hodiny). Jiřina Ledvinková si přihřála svou lokální polívčičku a navrhla udělat něco takového i na Kopečku (kde bydlí). Nakonec zastupitelé projekt vzali na vědomí, souhlasili s finanční podporou realizace za předpokladu jeho udržitelnosti po dobu nejméně pěti let a uložili starostce vyhledat finanční prostředky ve výši 300 tisíc korun.

Diskuse se rozproudila rovněž u bodu nazvaného rekonstrukce a dostavba pavilonu C - ZŠ a MŠ Jižní. Město bude stát dohromady 13 milionů a zřejmě na ni nedostane dotaci. Už kvůli tomu, že objekt je v tak havarijním stavu, že se ho musí devadesát procent demolovat. Starostka si rovněž postěžovala, že ke škole se nehlásí ani Liberecký kraj, neboť na ostatní praktické školy kraj přispívá.

V rámci bodu 16 G) vystoupil David Tománek, prokurista firmy Nectec Automotive, která zaměstnává 75 lidí a ráda by vytvořila 15 nových míst. K tomu potřebuje více prostoru. Šestnáct zastupitelů hlasovalo pro prodej obecního majetku u Svojsíkovy stezky. 

V rámci grantů cestovního ruchu dostaly peníze tři subjekty. Sdružení Českolipsko (35 tisíc) na výdaje spojené s vydáním katalogu ubytování turistického regionu Českolipsko a propagačního turistického letáku tj. na náklady grafické přípravy tiskovin a na náklady tisku katalogu a letáku. Občanské sdružení Na větrné hůrce (35 tisíc) na obnovení stezky "Okolím vrchu Špičák". Přidělená částka bude použita na náklady na značení stezky, na nákup odpadkových košů, na tonery a barvy pro tisk pracovních listů pro školy. Petr Jasanský (30 tisíc) na "Stálou živou expozici tropických ryb". Částka bude využita na ročenku, dotisk skládaček, leták, puzzle, pexeso.

Já minulé dny trávil z větší části v jižních Čechách. Po návratu jsme zjistili, že se nám konečně odstěhovaly z balkonu poštolky. Nerozloučily se, evaluační zprávu nezanechaly, prostě odletěly. Slyšíme je ze sídliště, občas je vídáme sedět na protějším domě, ale k nám už nelétají ani kadit, ani vyvrhovat. Gumové rukavice, kartáč, Savo a balkon už je opět obyvatelný. Ještě pár fotek shrnujících celý pobyt.

A u dravců ještě chvíli zůstaneme. Včera jsem zažil nádherné českolipské safari. Více než dvě hodiny jsem u Stráže pod Ralskem pozoroval při lovu trojici orlů. Taková prostá nádhera to byla. Sedíte si v rákosí, na posedu či jen tak na louce a orli přistávají na vysokém smrku, vrávoravě zvedají své mohutné tělo a nabírají výšku, letí těsně nad zemí a vpředu jim ční obrovský žlutý zobák. Samozřejmě si je nevyfotíte jako v zoo, pustí si vás k sobě maximálně na dvě stě metrů a vždy vás vidí dříve než vy je, ale zážitek je to naprosto úžasný.

Já jsem fotil jen na to své automatické šumítko:

Radek Havrda měl mašinu přece jen o něco lepší:

Kam příští týden?

Létu na Českolipsku jasně vládne Sloup. Kemp i koupaliště jsou narvané, takřka každý den je možné jít na kulturu. Příští týden třeba na Hrátky s čerty v podání divadelního spolku z Libochovic. Ve čtvrtek startuje letní kinohit v podobě Kajínka - v českolipském i novoborském kině. Kdo jste ještě nezažil super dostihy v Mimoni, tak vyražte. Sázení na koníčky má neopakovatelnou atmosféru. Nikdy jsem koně nemusel, ale poté, co jsem se do Mimoně nechal zlákat, vím, o čem to je. Sedíte na tribuně, žmouláte tiket, modlíte si, aby právě váš kůň špatně nešlápl. Pak začnou zvířata zrychlovat, váš tep je okamžitě následuje, adrenalin vám zaplní tepny, celá masa lidí se zvedne, vy s nimi, abyste viděli na cílovou čáru. Řvete jako debil, byť jste vyhráli jen dvacku. Právě tolik, abyste si mohli vsadit znovu. Pak je půl hodiny pauza a znova to samé. Jsem takový přizdisráč, takže sázím na favority, ale díky tomu mám často opravdu radost.

V Luxoru je v pátek Vinyl party v podání DJ Révy, v sobotu na Housce Noc s hvězdami.

Ještě malá a neškodná propagace na závěr. Ve čtvrteční Mladé frontě Dnes byl rozhovor s moderátorem pořadu Československo má talent. V jedné otázce se ho ptají, jestli se u konkurzu baví. A on odpovídá: "Vzpomínám si na jednu úžasnou rodinu - dvoumetrový chlápek má spolu se ženou i dětmi metalovou kapelu. Malá holčička hraje na kytaru a jemným hláskem prozpěvuje metalové písničky, je jí tak pět, šest roků." Ten dvoumetrový chlápek je můj spolužák z gymplu, tak jsem mu slíbil, že se o něm dnes zmíním. Tady mají stránky. Minimálně o malém Martym ještě uslyšíme. 

Nahoru