2/2011

Verze pro tisk |

Invalidé si musí svá parkoviště uklízet. A město? Hyena není zase až tak ošklivé zvíře. Ministr v Šenově, klip Obří broskve, nové cédéčko Papírů. Na běžky do Janova, na sjezdovky do Harrachova. Doma u Doškářů. V sobotu na Labutí jezero.

Velkým tématem tohoto týdne byl úklid sněhu. Já jsem ještě zdravím a mládím překypující čtyřicátník, kterému nečiní problém prodírat se hlubokým sněhem z místa A do místa B. Podobné diskuse mě proto nechávají poměrně chladným. Po třech pivech bych klidně napsal, že jakákoliv manipulace se sněhem není nic jiného než plýtváním penězi, ale za střízliva je mi jasné, že s námi žijí lidé daleko méně pohybliví, starší, také maminky tlačící či teď spíše tahající kočárky. Situace je stejná jako každý rok – lidé remcají, radnice se hájí. Jedinou změnou je, že město se hají i tak, že místostarosta reaguje v i-novinách a úkoluje mluvčí města, aby zjistila podrobnosti. Možná i díky tomu si lidé uvědomí, jakým materiálem se sype a jaké problémy to způsobuje.

Mě udivila jiná věc – velký kontrast v úklidu náměstí. Před radnicí uklizeno, jako kdyby tam byl vyhřívaný chodník, zbytek náměstí břečkoidní. Zaujalo mě to z toho důvodu, že když získají od města parkovací místo invalidé, zavazují se ve smlouvě s městem, že na něm budou provádět zimní údržbu. Mám tady jednu starší smlouvu, která to dokládá. Dovolil jsem se zeptat nájemce městských parkovacích ploch, jestli má podobnou povinnost také. Stejný dotaz jsem zaslal i městu. O odpovědích vás budu informovat.

Bohužel smlouvy města s jinými subjekty jsem na stránkách nenašel, přitom jsem se zajímal ještě o jednu. O tu mezi městem a ČLT. Mělo by z ní být jasné, jestli současná hysterie kolem festivalu Lípa Musica nemá své kořeny ve vzdálenější minulosti. Předpokládám, že smlouva je veřejná, když ji schvalovali zastupitelé. Jde mi o to, jestli je na Českolipské teplárenské, aby se rozhodla, do kterého projektu sponzorské peníze napumpuje. Jestli tam je poznámka, že peníze se nesmějí dělit na více projektů apod. Pokud tam něco podobného je, pak bludy, které vypouští do světa prostřednictvím Českolipského deníku Romana Žatecká, jsou úplně bezpředmětné.  Představte si, že jste manažer ČLT a máte milion, který musíte (!) někomu dát. Dáte ho někomu, kdo váš milion zhodnotí kvalitní, sebevědomou a hlavně dobře inzerovanou akcí, anebo ho rozfrcáte mezi deset subjektů, o jejichž existenci bude vědět jen pár lidí? Přestože se mi soukromě nelíbí vstup Martina Prokeše do politiky, respektuji, že deset let budoval produkt, který teď prostě nabídl ČLT jako výstavní plochu. Ruku na srdce: je zde lepší? Pokud vypadá smlouva tak, jak si myslím, město je tu prostě jen jako kanál. Považoval bych za legitimní, kdyby opozice kritizovala vůbec samou existenci tohoto kanálu, kdyby poukazovala na skutečnost, že prodej ČLT byl od počátku šméčko. Populistické výkřiky dávající do souvislosti ženy umírající na rakovinu prsu a příspěvek na koncerty vážné hudby považuji za hyenismus. Jako učitel biologie však mám pro hyeny pochopení :o))

Jak jsem se před koncem roku poflakoval v cizině, zůstaly mi v poště některé dokumenty a fotky, u kterých nechci, aby úplně zapadly.

Do Kamenického Šenova zavítal ministr školství, aby zdejší škole dal naději v podobě jejího převedení přímo pod křídla státu. Nehovořil o zlatém pokladu, ale o rodinném stříbře.

Dvě kapely, které mají kořeny v České Lípě, přišly v nedávné době s novým cédéčkem. Desku Papír Sklo Plastů už protáčím v autě. A sám pro sebe na ní už mám dvě, tři písně, které preferuji a pouštím  častěji než ostatní, obzvlášť když se ráno potřebuji probrat.

Obří broskev natáčela desku Sever dokonce v zahraničí – v Bratislavě. V tomto případě vám jako lákadlo nabízím videoklip:

 

 

Kam na běžky? Samozřejmě stále propagujeme trasy na Polevsku, ale zajímavě zaběžkovat si můžete i na golfovém hřišti v Janově. Chválu jsem již slyšel ze dvou nezávislých stran, přišla i oficiální nabídka.

Pro milovníky sjezdového (ale i toho běžeckého) lyžování zde mám ještě kousek z další tiskové zprávy: Autobusový dopravce BusLine a.s. a lyžařské středisko Harrachov pro Vás připravilo speciální skibusy. Tyto speciální autobusy jsou od 18. prosince vypravovány z následujících míst: Praha Černý Most, Hradec Králové, Jičín, Mladá Boleslav, Rumburk a Česká Lípa. Odjezd je vesměs vždy v 06.45 hod., plánován je tak, aby příjezd do Harrachova byl kolem deváté hodiny. Odjezd je pak plánován na 15.00 hodin. Přičemž místenku je možné si dopředu rezervovat na http://www.skibusharrachov.cz/. V případě velkého zájmu společnost BusLine a.s. vypraví jednoduše další autobus……

Tyto speciální lyžařské autobusové linky jezdí vždy ve středu, v sobotu a v neděli. Po celou lyžařskou sezónu. Po dohodě s operátorem je možné sjednat libovolný další termín přepravy a místo nástupu. Spoj bude vypraven jen v případě, že bude dostatek zájemců o přepravu (10 sjezdařů nebo 20 běžkařů).

Jízdní řád uvedených linek, tj. možnost přistoupení, opět naleznete na internetovém portále http://www.skibusharrachov.cz/ .

Měl jsem rozhovorový konec týdne. Po třech letech mi kývl na rozhovor Josef Doškář a já u něho doma strávil příjemné páteční odpoledne. Díky Štafetě jsem na Českolipsku objevil dalšího zajímavého člověka, o jehož existenci jsem neměl tušení … akorát nechci dopředu prozrazovat koho. Ještě si tři díly počkáte, než mi dáte za pravdu. Sobotní odpoledne jsem pro změnu seděl s Karlem Sekyrou, který zpíval a hrál na harmoniku v kapele Strawberry Sellers Group. Ano, už se chystají další díly Českolipského undergroundu.

Ještě jsem nezveřejnil celé video z posledního loňského zasedání zastupitelů:

 

Něco málo z tohoto týdne si můžete ještě prohlédnout v zítřejším videodeníku.

A kam se vydat týden příští? Do kina mě netáhnou ani Benga v záloze, ani Bastardi. Mít tu správnou náladu, vylezu z kutlochu až ve středu na borský koncert Spirituál Kvintetu. Ale zřejmě je jistotou až sobota. V Progresu B.B. Band, v Luxoru Retro oldies party. Já však budu v Merkuru. Maturitní ples na motivy Labutího jezera si přece nenechám ujít.

  

Nahoru

Komentáře

Vstup Martina Prokeše do politiky

Je naprosto v pořádku, že pan Prokeš ve snaze pozitivně ovlivnit veřejnou správu kandidoval a uspěl v komunálních volbách. Je žádoucí, aby v zastupitelstvu byli lidé s jeho manažerskými zkušenostmi, znalostmi prostředí a autoritou spojenou s tím, co dokázal. Pro něj by jistě bylo pohodlnější, kdyby zůstal v pozadí. Takhle se stal snadným terčem opozice, a všechny jeho aktivity spojené s městskými penězi jsou pod zostřenou kontrolou. Zajímalo by mne, kdo by podle pana redaktora Bárty, jemuž se angažmá pana Prokeše nezamlouvá, měl být v politice a hlavně, kde vzít lidi nedotčené žádnou městskou zakázkou, kteří disponují dostatečným rozhledem, znalostmi a dovednostmi a zároveň se aktivně zajímají o dění kolem sebe a jsou ochotni věnovat jeho kultivaci část svého volného času.

Nahoru

Re: 2/2011

Mně se to, pane Válku, nezamlouvá z jediného prostého důvodu. Vše, co doposud pro město udělal, bude zpochybňováno. Lidsky ani profesně s tím nemám žádný problém, ba naopak.

Nahoru

Re: 2/2011

Díky za vysvětlení, tomu rozumím.

Nahoru

Re: 2/2011

Pane Bárto, žijeme v končinách, kde je zpochybňování národním sportem. Z toho bych vědu vůbec nedělal. Festival, který pan Prokeš vybudoval je svým rozsahem v regionu unikátní a tisíce nadšených návštěvníků koncertů a ohlas hovoří za vše. Pamatuji se, když se v začátcích, kdy se festival ještě nazýval Festivalem duchovní hudby, jednalo v zastupitelstvu o finační dotaci. Tehdy byl ostře proti komunistický zastupitel Svatek. Jeho marx-leninské smýšlení a duchovno nešlo dohromady. Že na něj navázala Žatecká mě vůbec nepřekvapuje. Prostě zastupuje tu část voličů, kteří mají o kulturním vyžití jiné představy. Nemusí být jako oni, ale sbírá tím politické body.

Nahoru

Re: 2/2011

Hmmm, pane Bárto, tak jsme dospěli k docela podobným závěrům (dojmům?) ohledně milionu pro festival Lípa musica. Já jsem cca před měsícem podobným směrem učinil dotaz u člena představenstva a ředitele ČLT, a.s. - odpověď jsem dosud neobdržel. Nebylo by nejjednodušší, aby jste se zeptal přímo radního a příjemce předmětné částky p. Prokeše?
Pokud by tomu tak bylo, tak dárce "zabíjí dvě mouchy jednou ranou".

Nahoru

Re: 2/2011

Hvězdy klasické hudby mívají svůj diář zaplněn na několik let dopředu. Snaha pana Prokeše o zajištění určité části dotace pro Lipa Musica na delší horizont, než jeden rok, je pochopitelná.

Nahoru