Dnes je 28. 09. 2024
svátek má Václav,Den české státnosti

Boni Pueri v České Lípě

Archiv

Český chlapecký sbor BONI PUERI se od svého založení /1982/ zařadil mezi prestižní hudební tělesa v České republice. Ve sboru zpívá na 350 chlapců z východních Čech ve věku od 4 do 23 let. Sbormistry jsou Pavel Horák a Jakub Martinec, zřizovatelem je ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové.


Nedílnou součástí sboru je odpolední Škola chlapeckého sborového zpěvu Boni pueri, která je svým charakterem v České republice zcela ojedinělá. Kromě hlavního oboru - sborového zpěvu - nabízí v pětiletém cyklu výuku hudební nauky, intonace, hlasové výchovy, hry na klávesy a pohybově - dramatické výchovy. Nejlepší absolventi Školy chlapeckého sborového zpěvu Boni pueri postupují přímo do koncertních oddělení Českého chlapeckého sboru Boni pueri.


V současnosti se hlavní sbor dělí na dvě koncertní skupiny, které vystupují nezávisle na sobě ve smíšené sestavě soprán - alt - tenor - bas po celém světě /USA, Japonsko - Kudan Kaikan Hall, Velká Británie, Nizozemí - Concertgebouw Amsterdam, De doelen Rotterdam, Dánsko, Francie, Itálie - Basilica di St. Maria Maggiore, Bergamo atd./.


Sbor vydal 7 vlastních CD a podílel se na 13 CD předních firem /EMI, BMG, Supraphon atd./. Boni pueri účinkují také po boku význačných operních umělců /J. Carreras, H. Poort/, natáčí pro televizi a rozhlas u nás i v zahraničí a spolupracují s význačnými soubory a orchestry zabývajícími se autentickou interpretací /např. Schola Gregoriana Pragensis - D. Eben, Musica Florea - M. Štryncl/. Sbor často přijímá pozvání na přední hudební festivaly /Pražské jaro - Praha 1994, 1995, 1998, Europalia - Brusel 1998, Americafest - Minneapolis 1998 a 2002, Jeon-Ju Sori Music Festival - Jižní Korea, Festival Corale Europeo Lecco - Itálie/.


Chlapci také vystupují jako sólisté, nahrávají filmovou hudbu a zároveň také ve filmech účinkují. Od roku 1997 Boni pueri trvale úzce spolupracují s nejlepší českou populární zpěvačkou Lucií Bílou.


K hudebním vrcholům sboru patří kompletní nastudování Matoušových pašijí J. S. Bacha pro dva chlapecké sbory a jejich pravidelné uvádění na prestižních místech v Holandsku od roku 1998, dále autentické znovuprovedení korunovační opery J. D. Zelenky "Sub olea pacis et palma virtutis" s mezinárodním obsazením na Pražském hradě s nahrávkou pro Supraphon /nahrávka oceněna Cannes Classical Awards za rok 2002/ a Českou televizi a scénické provedení terezínské dětské opery Brundibár v Tokiu v rámci měsíčního koncertního turné po Japonsku.


V březnu 2002 a následně v dubnu 2003 absolvoval sbor úspěšné turné po Nizozemí s Matoušovými pašijemi J. S. Bacha. V červnu a srpnu 2002 se představil v rámci 3 velkých turné posluchačům v Japonsku, USA a Jižní Koreji.


Na rok 2004 jsou plánována dvě rozsáhlá turné, první po Spojených státech amerických, druhé po Jižní Koreji a Číně. Boni pueri se stali jako první v Evropě oficiálním pořadatelem festivalu AMERICAFEST, který proběhne v červenci 2004 v Praze a v Hradci Králové. Český chlapecký sbor Boni pueri se proto právem řadí mezi klenoty české hudební kultury.


Vstupenky za 90,- a zlevněné za 60,- Kč budou v prodeji od 18,45 před Bazilikou.


Na akci zve: Českolipský dětský sbor, o.s. ve spolupráci s městem Česká Lípa.